Da li ste čuli za naselje Singidunum u Beogradu?

Tržište nekretnina

Da li ste čuli za naselje Singidunum u Beogradu?

Na području grada između naselja Batajnica i Dobanovci s jedne strane, te Zemun Polja i Altine s druge; najavljena je gradnja novog naselja simboličnog naziva - Singidunum, aludirajući na Beograd u malom.

Projektovan na površini od 220 hektara u okviru opštine Surčin, Singidunum će imati karakteristike takozvanog "satelitskog grada" u blizini industrijske zone, obuhvatajući stambene jedinice, komercijalne prostore i različite ustanove, poput vrtića, osnovne škole i klinike.

Prema svom kapacitetu predstavljaće mesto za život i rad između 8.000 i 10.000 ljudi, sa planiranom gradnjom 2.800 stanova.

Investitor Singidunuma - holandsko preduzeće u saradnji sa beogradskom firmom

Investitor je preduzeće Singidunum buildings doo Beograd, koje se nalazi u vlasništvu holandske kompanije Lamda Development. Beogradska firma poseduje više od 300 ha ovog područja, a megakompleks će se prostirati na površini od čak 247,5 hektara. Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum izradilo je društvo za projektovanje, konsalting, inženjering građevinarstvo i promet Zapp d.o.o. iz Beograda.

Perspektivna mikrolokacija sa brojnim planiranim sadržajima

Trenutno se na lokaciji nalazi poljoprivredno zemljište, a grad Beograd stavio je na javni uvid plan za razvoj nekoliko sektora u sklopu novog naselja, uključujući privredni park, komercijalne sadržaje i objekte javne namene.

Konkretno, u planu izgradnje je železnica na 4.527 m², mešoviti gradski centri na 266.000 m², privredni park sa visokim procentom industrijskih delatnosti na 522.000 m², komercijalne zone, tri predškolske ustanove, osnovna i srednja škola, kao i dom zdravlja.

Procenjeni broj zaposlenih u svim sektorima budućeg kompleksa je oko 9.700 za koje će biti obezbeđene stambene jedinice u neposrednoj blizini. Komercijalni objekti potencijalno će biti dopunjeni sadržajima zabave i kulture, dok će se u centru budućeg naselja nalaziti stambene zgrade sa parking mestima i trgovinski lanci.

Povezanost Singidunuma sa ostatkom Beograda

Trenutno nema linija javnog prevoza koje opslužuju ovo područje, već se u narednom periodu planira širenje autobuskog podsistema, a gradiće se i biciklističke staze do Batajničkog druma i naselja Zemun polje. Pored toga, od javnog prevoza trebalo bi da stanovništvu Singidunuma bude dostupan i BG voz nakon što se izvrši konekcija sa železničkim stanicama koje su najbliže ovom području: železnička stanica Batajnica i železnička stanica Zemun polje.

Ekspanzija gradnje u Surčinu

Usled razvoja infrastrukture i velikog broja privatnih i državnih projekata u opštini Surčin, poput Nacionalnog stadiona i kompleksa EXPO 2027, ovo područje Beograda postaje sve atraktivnije investitorima i kupcima nekretnina, a u ovom trenutku cene novogradnje u proseku iznose 1.700 €/m². Ukoliko sve protekne kako je zamišljeno, izgradnja novog naselja Singidunum nesumnjivo će odigrati bitnu ulogu u privlačenju interesovanja na ovo područje.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Prodaja stanova Beograd
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije