Mit ili stvarnost o jeftinim stanovima: Koliko je poskupeo kvadrat za bezbednjake?

Tržište nekretnina

Mit ili stvarnost o jeftinim stanovima: Koliko je poskupeo kvadrat za bezbednjake?

Cene takozvanih jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Srbiji još jednom su poskupele. Šta donosi izmena Zakona i koliko sada iznose cene kvadrata, saznajte u nastavku bloga.

Za ovu grupu građana, država realizuje posebne projekte izgradnje stanova za prodaju po povlašćenim uslovima. Iako je u prvobitnom zakonskom rešenju pisalo da cena kvadrata za bezbednjake ne sme prelaziti 500 evra, sada je taj deo izbrisan. Vrednost ovih stanova je nekoliko puta poskupljivala zbog inflacije, odnosno većih troškova gradnje. Pogledajmo šta se dešavalo i kakvi uslovi kupovine stanova za bezbednjake trenutno važe.

Kome su namenjeni jeftini stanovi?

Pre svega, razjasnimo na koga se tačno odnose ove povlastice prilikom kupoprodaje stanova. Trenutni i penzionisani pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva pravde, kao i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, imaju mogućnost da svoje stambeno pitanje reše kupovinom stana u jednom od državnih projekata po nižoj ceni od tržišne. Uslov je da nemaju trajno obezbeđenu stambenu potrebu ili poseduju neodgovarajući stan.

Najavljeno je i da postoji mogućnost da se neki od stanova koji preostanu namene pripadnicima policije ili medicinskim radnicima.

Uredbe zakona donose nova pravila

Iako je namera bila da se cena kvadrata stanova za ove grupe građana zadrži znatno ispod komercijalnih cena na tržištu nekretnina, novim uredbama to se postavlja pod znak pitanja.

Od jula 2023. godine, izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti menjaju pravila. Cena kvadrata više nije ograničena na 500 evra, a odluku o kupoprodajnoj ceni sada donosi komisija Vlade Srbije, što je počelo sa primenom ovog marta.

Ove ključne promene dolaze kao odgovor na znatne poremećaje na tržištu, zahtevajući sveobuhvatnu korekciju troškova.

Kako će se formirati cena kvadrata stanova za bezbednjake?

Saglasno dopunjenom Zakonu, cene kvadrata neće biti fiksne, već će se ubuduće određivati na svakoj pojedinačnoj lokaciji od strane komisije koju obrazuje Vlada Srbije.

Odlučeno je da će se raspon cena stanova za “bezbednjake” kretati od proizvodne cene neto kvadrata, što predstavlja minimalnu cenu, pa sve do tržišne cene neto kvadrata na datoj lokaciji (maksimalna cena).

Pomenuta komisija, formirana Vladom, određivaće cenu stanova na osnovu izveštaja operativne grupe, koju takođe obrazuje Vlada. Investitori izgradnje stambenih zgrada za ove namene (u ovom slučaju to su Srbija ili privredno društvo koje ona osniva) dostavljaće operativnoj grupi vrednost stana nakon procene od strane licenciranog procenitelja vrednosti nepokretnosti.

Od početka realizacije projekta, izgrađeno je ukupno 6943 stana, propisanih površina od 46 m² do 92 m², širom Beograda, Novog Sada, Niša, Vranja, Kraljeva, Sremske Mitrovice i Kragujevca.

Znate li aktuelne cene nekretnina po gradovima?

Ako želite da se uputite u trenutne cene nekretnina na određenoj opštini ili gradu, preporučujemo da isprobate novi besplatan servis City Expert-a: Cene nekretnina, koji za cilj ima da približi stanje na tržištu nepokretnosti širem stanovništvu. U samo nekoliko klikova, saznajte koliko iznosi prosečna cena kvadrata na vašoj željenoj lokaciji, na osnovu realnih transakcija u prethodnom periodu.

Ukoliko ne pripadate pomenutim grupama građana, a aktuelna tema za Vas je kupovina ili iznajmljivanje stana, pregledajte našu ponudu koja se ažurira iz dana u dan zbog velike potražnje. Iskoristite priliku da kupite ili iznajmite stan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu bez plaćanja agencijske provizije!

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije