Poslovni prostor u Beogradu: Cene, lokacije i saveti za 2024.

Tržište nekretnina

Poslovni prostor u Beogradu: Cene, lokacije i saveti za 2024.

“Centar je svuda gde su potrošači!”

S rastom preduzetništva, kao i velikim prilivom stranih državljana koji su poslednjih godina preselili svoje poslovne delatnosti u Beograd, cene zakupa lokala rastu prateći trend stambenih nekretnina. Saznajte koliko košta mesečni zakup lokala u najtraženijim delovima prestonice, imajući u vidu druge kriterijume na koji treba da obratite pažnju ako se tek upuštate u preduzetničke vode. Otkrivamo koje lokacije su najpogodnije za određene delatnosti i kako da budete sigurni da ste pravno zaštićeni prilikom uzimanja lokala u zakup.

Lokali za izdavanje Beograd

Beograd, kao epicentar privredne aktivnosti Srbije, predstavlja najveće tržište za preduzetničke radnje u zemlji. Kada ovo kažemo, ne mislimo samo na centralne lokacije grada, već dobitna adresa može biti bilo koja opština i ulica gde postoje korisnici usluge koju preduzetnik nudi.

“Centar je svuda gde su potrošači” aktuelna je parola ovog segmenta nekretnina, ističe Milan Đokić, menadžer razvoja i saradnje u City Expert kompaniji. Nasuprot tome, poznata krilatica Rokfelera - “Lokacija, lokacija, lokacija” sve manje važi za srpsku prestonicu jer su gotovo sve opštine, uključujući periferiju, gusto naseljene i imaju svoje potrošače.

“Za preduzetnike, naročito početnike, najbolja lokacija je tamo gde konkurencija nije suviše velika, gde su vidljivi svojim klijentima, dok odabir prostora treba pre svega biti u skladu sa vašim potrebama i budžetom”, savetuje Milan Đokić.

Dalje navodi da je krucijalno uzeti u obzir potrebe ciljne grupe potrošača, a zatim, u skladu sa raspoloživim finansijama oceniti na kojim mestima će početno ulaganje biti manje, a povrat investicije brži. Primera radi, ukoliko se radi o maloprodaji i zanatskim radnjama, preduzetnici veći uspeh mogu očekivati u lokalima unutar stambenih zgrada gde su dostupni svojim očekivanim potrošačima, nego u centru grada ili većim tržnim centrima, gde je konkurencija ogromna.

Ugostiteljski objekti, veliki lanci i brendovi svakako preferiraju lokacije pored ključnih pešačkih zona i gradskih znamenitosti, gde je fluktuacija prolaznika najveća. Za ove objekte vodi se veliko rivalstvo koje diktira visoke cene. S druge strane, nezavisno od opštine, kancelarijski prostor je atraktivniji ukoliko je moderan i komforan, sa bitnim sadržajima u okolini i parkingom. Kod manjih radnji, presudna je orijentacija ka ulici i postojanje adekvatnog izloga, dok je mikrolokacija važnija od pozicioniranosti u gradu.

Cene zakupa lokala u Beogradu

15-20 m²

30-40 m²

50-60 m²

100 m²

Uži i širi centar

200–600 €

400–800 €

500–1.000 €

1.000–2.000 €

Novi Beograd

200–500 €

400–700  €

500–1.000 €

800–2.000 €

Zemun

200–400 €

350–700 €

400–800 €

800–1.500 €

Cene poslovnih prostora u Beogradu

Cena zakupa malog lokala od oko 15-20 m² na centralnim opštinama Beograda (Stari grad, Savski venac, Vračar, uža Palilula i Zvezdara) kreće se od 200 € mesečno, pa do 500-600 €. Prostrani lokali preko 100 i 200 kvadrata najčešće koštaju između 1.000 i 2.000 € na pomenutim opštinama. Upola manji lokali (oko 50-60 m²) mogu se iznajmiti za iznos od 500-1.000 €, ali se sreću i dosta skuplji ekstremi, zavisno od konkretne adrese i orijentacije prema važnim ulicama.

Čak i u prigradskim naseljima, kao što su Surčin, Borča, Batajnica, postoje lokali koji su veoma traženi i izdaju se po visokim cenama. One mogu da iznose nekoliko hiljada evra ako su u pitanju velike kvadrature, a razlog tome je atraktivna mikrolokacija u naseljima koja se intenzivno razvijaju i naseljavaju.

U novobeogradskim blokovima lokali do 30 m² se izdaju po mesečnom zakupu od 300-800 €, a velika varijacija u ceni objašnjava se konkurentskom ponudom, što znači da su veliki lanci spremniji da plate višestruku tržišnu cenu za objekat od interesa.

U Zemunu i na Čukarici se lokali manje do srednje površine mogu iznajmiti za 300-700 evra u proseku.

Ukoliko tražite odgovarajući poslovni prostor za vašu delatnost, pogledajte široku lepezu ponude, a naš tim vam stoji na raspolaganju za svaku vrstu profesionalne i pravne pomoći.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora - kako postići najbolji dogovor?

Kako preduzetnici početnici u velikom broju slučajeva ne mogu parirati velikim kompanijama na tržištu koje su potencijalno zainteresovane za istu nekretninu, potrebno je radi sigurnosti zakupca sastaviti ugovor o zakupu i proveriti ga sa advokatom ili agentom, a potom overiti kod javnog beležnika.

Povoljan dogovor za obe ugovorne strane može da uključuje plaćanje rente nekoliko meseci unapred i potpisivanje dugogodišnjeg ugovora. Još jedna mogućnost je predlog zakupodavcu da uložite u renoviranje prostora. 

Ukoliko nameravate da zaplovite preduzetničkim vodama i niste iskusni u pravnim pitanjima, ne prepuštajte ništa slučaju. City Expert u svojoj ponudi ima veliki izbor raspoloživih nekretnina koje možete zakupiti, a ukoliko vam je potrebna pravna podrška u svim pravnim aspektima, preporuka ili pregovori o ceni, kontaktirajte City Expert Premium tim koji će vam dodeliti ličnog agenta, dostupnog 365 dana u godini za vas. Kreiraćemo personalizovanu ponudu za vas kako biste lako i sigurno došli do svog cilja. Pogledajte našu aktuelnu ponudu poslovnih prostora i započnite svoje biznis putovanje dobrim startom!

Ukoliko posedujete poslovni prostor i želite da ga izdate, obratite nam se za profesionalnu procenu njegove vrednosti i brzo nalaženje zakupaca.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Izdavanje stanova Beograd
Izdajem stan u Beogradu