Boja korala kao trend za 2019. godinu

Uređenje stana

Boja korala kao trend za 2019. godinu

Svake godine dizajneri enterijera, proizvođači nameštaja, tekstila i keramike željno iščekuju objavu Pantone boje godine. Pantone je svetski proizvođač boja koji zahvaljujući svojoj renomiranoj reputaciji već godinama unazad ima veliki uticaj na brojne industrije, a naročito na uređenje doma. Ove godine će dominantna boja biti boja korala. Saznajte zašto je baš ta boja zaslužila da je u 2019. vidimo svuda! 

Pantone je prvobitno bila štamparija, nastala 50-ih godina 20. veka, koja je do današnjeg dana uspela da postane najuticajnija kompanija za proizvodnju i mešanje pigmenata. Njihov sistem za prepoznavanje i klasifikaciju boja je uveo nove standarde u industriju grafičkog dizajna, štampe, ali i mode i uređenje enterijera.

Boja godine 

Počevši sa 2000. godinom, Pantone svake godine objavljuje boju godine. Ova tradicija je veoma brzo prihvaćena i neki od najvećih stručnjaka za boje se okupljaju dva puta godišnje da bi prodiskutovali i odlučili koja je je to boja koja će obeležiti narednu godinu. Boje se nikada ne biraju nasumično, već će za njih gleda da budu u skladu sa duhom vremena i da obeleže i utiču na događaje iz nadolazeće godine.

Boja korala kao trend za 2019. godinu

Živi koral 

Za 2019. odabrana je boja živog korala – living coral. Nasuprot ultraljubičaste koja je obeležila 2018. ove godine Pantone je odabrao vedru i jaku boju, koja treba da oplemeni prostor. Već nekoliko godina unazad nismo imali jednu tako optimističnu boju koja pleni toplinom, a s druge strane veoma diskretno i nenametljivo unosi osećaj vedrine. Za razliku od standardnih jakih boja kao što su narandžasta i crvena, koralna boja tiho i odmereno doprinositi osećaju prijatnosti. Zanimljivo je da su Pantone stručnjaci odlučili da izaberu ovako toplu boju da bi uticali na kolektivno podizanje duha i buđenje optimizma. 

U skladu sa duhom vremena, procenjeno je da nam svima treba malo više optimizma i radosti. Takođe, u vreme društvenih mreža i tehnologije, kada nesvesno tonemo u konzumerizam i kada iskustva kupujemo umesto da ih proživljavamo, koralna boja treba da nas inspiriše na autentičnost i sreću. Zamislite samo ronjenje u toplom moru i prelamanje svetlosti nad koralnim grebenima. Zamislite zalaske sunca i ružičasto nebo u sred leta. Zamislite rano jutro kada sunce izlazi i zarumeni nebo dok se vi užurbano spremate da idete na posao. To su trenuci autentične sreće koje bi trebalo više da cenimo i više da ih primećujemo. Zato je 2019. godina rezervisana za lako dostupnu sreću, sreću u malim stvarima i sreću u prirodi. 

Na stranu emocije, Pantone je ovom prilikom želeo da ukaže i da globalnu pojavu otuđenja. Ne samo da smo svedoci otuđenja u društvu, već se polako sve više udaljavamo i od prirode. Ove godine bi trebalo više da obratimo pažnju na očuvanje morskih ekosistema i da brinemo o svojoj okolini.

Koralni detalji 

Možemo da očekujemo zidove u koralnoj boji, fotelje i sitnije delove nameštaja, ali i cele kuhinje koje zrače ovom toplinom. Kada je u pitanju dizajn, ovu boju možemo videti na odeći, obući, ali i u detaljima. Industrija kozmetike uveliko radi na novim nijansama lakova za nokte i karmina. Čak će i tehnika biti u ovoj boji, počevši od mobilnih telefona do zvučnika, pa čak i frižidera i tostera. Takođe, filmska industrija svake godine krene u potragu za posebnim kadrovima kako bi što više ove boje zabeležila na filmu.

Boja korala kao trend za 2019. godinu

Dakle ove godine možemo da očekujemo tople zidove, živahnu modu, fotografije i filmove u kojima pleni ova tiha i nenametljiva toplota živahnog korala. Što se duhovnog pokreta tiče, trebalo bi da se podsetimo da korali pružaju dom i hranu velikom broju morskog sveta i zahvaljujući tome sijaju u prelepom ružičastom sjaju obasjani suncem. Danas, kada koralni grebeni izumiru širom sveta zbog zagađenosti mora i okeana i globalnog zagrevanja, moramo obratiti pažnju na očuvanje ovih sistema. I ne samo njih, već moramo obratiti pažnju i na očuvanje životne sredine u globalu.

Ako uređujete stan, ne plašite se da probate nešto novo. Unesite topline u vaš dom i eksperimentišite sa bojama. Za sve one koji su još uvek u potrazi za novim stanom, tu je naša kompletna ponuda stanova i kuća u Beogradu i Novom Sadu.