Kako da drugačije ukrasite dom za praznike

Uređenje stana

kako-da-drugacije-ukrasite-dom-za-praznike

Novogodišnji praznici su jedinstvena prilika da unesete čaroliju u prostor u kojem boravite. U želji da vam pomognemo da kreirate nezaboravnu prazničnu dekoraciju, sumirali smo svetske trendove i dodali nekoliko ideja kojima možete da osvežite postojeću kolekciju ukrasa. Možda ćete u ovom tekstu naći inspiraciju i motivaciju da, pored svog doma, u dogovoru sa komšijama ukrasite ulaz u zgradu, gelendere, vrata od stana, možda čak i neko drvo u dvorištu ili ispred zgrade. Pored osmeha, praznično raspoloženje je nešto najlepše što možete da podelite sa porodicom, komšijama, kolegama, sugrađanima… i celim svetom. Što da ne, to je praznično vreme godine! 

Prvo, malo vesti iz sveta. 

Kako da drugačije ukrasite dom za praznike

A koji su trendovi u ukrašavanju u Srbiji 2019. godine? 

Boje u modi 

Koliko smo primetili, sve boje su prisutne. Odabir zavisi od ukusa a sve kombinacije su dozvoljene: od jednobojne dekoracije, preko korišćenja dve boje, sve do jelki koje su vatromet boja i oblika. 

Veštačka ili prava jelka 

Kod nas je moguće nabaviti i jedno i drugo. Ako pitate City Expert, uvek ćemo dati prednost veštačkim jelkama nad pravim, pogotovo nad pravim bez busena. Ali ako baš ne možete da zamislite praznik bez mirisa prave jelke, kupite jelku sa busenom. Postoje jednostavna pravila koja treba da pratite kako bi jelka živa i zdrava dočekala kraj radne obaveze. U kući joj izaberite mesto dalje od grejnih tela, redovno je zalivajte, orošavajte joj grane i pozovite organizaciju Šuma peva  kad praznici prođu. Oni će vam dati dalja uputstva kako da pripremite jelku za sađenje i ako vi nemate gde, oni će je zasaditi u dvorište nekog beogradskog vrtića ili škole. To je najlepši način da za Novu godinu poklonite nešto svom gradu!

Girlande

Sve zavisi od vašeg ukusa - girlande mogu da se nađu u svim mogućim bojama i kombinacijama boja.  

Ukrasi

Kako da drugačije ukrasite dom za praznike - ukrasi

Sve je u igri, ponuda ukrasa na domaćem tržištu je velika. Jedino nismo sigurni za dinosauruse, ali oni mogu lako da se naprave. (ako uspete da ubedite muško dete da vam preda igračkice da ih ofarbate u praznične boje i okačite na jelku) 

Preporuka profesionalaca 

Domaći dizajneri enterijera za praznično ukrašavanje u sezoni 2019/2020. savetuju upotrebu bele, roze i bež boje. Trend u ukrašavanju prostora je ekologija i minimalizam, sa stilovima koji suvereno vladaju na tržištu: modern farmhouse, skandinavski i boho. Najtraženiji detalji/ukrasi su figurice jelena, gnomovi i Krcko Oraščić.

Sve može da se nađe u prodavnicama, ali mi mislimo da su ukrasi koje sami napravite uvek lepši i da imaju veću sentimentalnu vrednost od kupljenih. A i “DIY - do it yourself” ukrasi se savršeno uklapaju u trendove sezone: ekologiju i minimalizam. Zato pogledajte ove ideje i dodajte prazničnoj dekoraciji u svom domu jedan novi, drugačiji - neočekivani detalj.

1. Ukrasi od sušenog citrusnog voća

Kako da drugačije ukrasite dom za praznike - venčić za vrata

Pogledajte kako je mirišljav ovaj venčić za vrata! Napravljen je na okviru od žice ili drveta, sa grančicama jelke i pravim lišćem i bobicama, ukrašen šišarkama, snopovima štapića cimeta i sušenim citrusima. 

Isto tako možete da nanižete sušene citruse na kanap i da dobijete prazničnu girlandu, ili da napravite citrusne ukrase za jelku. 

Potrebno: voće (limun, pomorandže), papir za pečenje. 

Postupak:

1. Uključite rernu na 120 stepeni.
2. Isecite voće poprečno na komade širine oko jedan cm.
3. Osušite voće papirnim ubrusima i složite na papir za pečenje u tepsiji. 
4. Pecite ih otprilike 3 h ili dok se ne osuše. Da biste bili sigurni, okrenite ih kad prođe sat i po. 
5. Izbušite rupe na voću da biste mogli da ih prikačite. 

2. Okitite jelku girlandom sa tekstom

Ova poprilično neočekivana dekoracija je veoma efektna. U bilo kojoj knjižari možete da kupite malo tvrđi papir, kao hamer, i da isečete slova. Slova zatim prikačite na kanap i, umesto da ih zakačite na zid, kao za “Srećan rođendan”, vi iskoristite natpis da obmotate jelku. Tako vaša jelka može da “želi srećnu Novu godinu i Božić” ili da bude okićena imenima svih ukućana, na primer.

3. Prava drvena jelka

Kako da drugačije ukrasite dom za praznike - drvena jelka

Ove godine preskočite večitu dilemu – da li da kupujemo veštačku ili pravu jelku i lepo napravite svoju jelku od drveta! Internet je prepun ideja, možete da birate da li želite da napravite 2D ili 3D jelku od štapova, letvica, paleta… Koju god da izaberete, biće spektakularna, ekološka i samo vaša. 

4. Unikatne čestitke

One ne spadaju u dekoraciju, ali su važne za prenošenje prazničnog duha. Pustite mašti na volju i sami napravite čestitke za voljene osobe. Možete da se igrate i isecate slova ili naslove iz novina, da pravite kolaže od tkanina i papira, da slikate sve pa odštampate i oblino zaspete šljokicama. Samo zamislite kako će se primaoci obradovati originalnoj i unikatnoj čestitki.

Nadamo se da ćete uživati u dekoraciji vašeg stana za praznike. A ako još nemate stan, uživajte u našoj ponudi stanova spremnih za ukrašavanje!

City Expert
Izdavanje stanova Beograd
Prodaja stanova Beograd