Kreativni i korisni saveti za novogodišnju dekoraciju

Uređenje stana

Kreativni i korisni saveti za novogodišnju dekoraciju

Novogodišnji i božićni praznici su period godine kada svoje raspoloženje možemo da iskoristimo na specifičan način tako što ćemo da ukrasimo i ulepšamo svoj dom. Odakle krenuti, kako ukrasiti jelku, koje boje koristiti? Ukoliko ste preplavljeni internet idejama kako urediti dom možete se naći u situaciji da na kraju preterate sa količinom ukrasa i boja čime ćete dobiti rezultat kakva niste zamišljali.

Zato je važno pratiti par opštih smernica da ideje koje vidite na internetu izgledaju i kod vas kao na slici, a takve savete sa nama je podelila Sofija Munjas, arhitekta koja zna koliko je bitno da uređenje bude u skladu sa prostorom koji vas okružuje.

Prateći ove savete sigurno ćete lakše ukrasiti svoj dom. Pa da počnemo redom.

1. Procenite prostor kojim raspolažete

Mesto gde se proslavljaju praznici su na prvom mestu spoj funkcije, lepote i korisnosti. Raspored ukrasa, kao i njihov broj mogu zagušiti prostor tako da sve deluje natrpano. Zato je važno da pre svega procenite veličinu jelke i u skladu sa tim birate veličinu ukrasa. Kada pomislite da može još koji ukras, setite se zlatnog pravila u dizajnu “manje je više". Prateći to pravilo možete akcentovati pojedine komade nameštaja ili pojedine pozicije u domu. Kuhinja bi trebalo da je najmanje dekorisana zbog praktičnosti tokom spremanja prazničnog ručka. Dekoracija prazničnog stola takođe bi trebalo da bude što minimalnija da bi se ostavilo mesta za posluživanje ili ako imate goste, možda neko želi da ostavi sa strane neki neotpakovan poklon (da bi vas iznenadio pre ručka).

2. Tematika prostora - da, ali ne buditi previše strogi

Za koju god tematiku da se odlučite: zlatni ukrasi, srebrne kašike, crvene bobice ili zelene grančice zapamtite da je osnovna suština ovih praznika da se vi osećate srećno. Možete odabrati samo jednu temu koja se provlači kroz sve pozicije ukrasa ili možete kombinovati. U svakom slučaju tematski ne možete promašiti jer su ovi praznici jedini koji dozvoljavaju apsolutnu dizajnersku slobodu zbog dobrog raspoloženja koji oni nose.

3. Izaberite tematsku boju

Dizajnerski trik ponavljanja određene boje ili elementa daju punoću slici koju želite da postignete. Kada izaberete boju koju ćete provlačiti kroz sve ukrašene delove vašeg doma, odmah ćete dobiti utisak dizajnerski uređenog prostora, a da pritom ne potrošite puno vremena na razmišljanje o slaganju više boja.

4. Razmišljajte o praktičnosti

Praznična euforija zna da utiče na potrošačku korpu i poveća našu želju za kupovinom, nove jelke ili novih ukrasa, Kada se nađete u takvoj situaciji, važno je da budete prakitčni i ne pokleknete baš toj jelki koja ne može da stane u uglu koji ste zamislili. Možda smo videli na internetu da je neko ukrasio predivno svoj kauč u dnevnoj sobi, pa onda hoćemo i mi ili baš na ulazu želimo da postavimo Deda Mraza da nas dočekuje kada stignemo kući, ali na ulazu isto ostavljamo cipele ili je prostor jako mali. Svi smo krivi za loše prostorne procene i preveliku sreću kada vidimo novogodišnje ukrase i poklone, ali ako želite dizajnerski duh prožet u vašem stanu, onda morate razmišljati i o upotrebnoj vrednosti neke dekoracije.

Svi dizajnerski saveti i pravila ne mogu se meriti sa srećom koju ćete doživeti kada ukrasite svoj dom. Bez obzira za koje se ukrase odlučite ili tematiku najbitnije je da se osećate voljeno i srećno u krugu svojih najmilijih.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Izdajem stan u Beogradu
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije