Šta nam govori boja za 2020. godinu?

Uređenje stana

Šta nam govori boja za 2020. godinu?

Pantone, svetski autoritet na polju boja, već 20 godina proglašava boju godine. Zanimljiv marketinški potez je brzo prerastao u najiščekivaniji događaj za profesionalce iz različitih oblasti, od sveprisutnog dizajna (grafičkog, industrijskog, enterijer), preko mode (visoke i konfekcije) do proizvođača nameštaja, tkanina, farbe i svega što možete da zamislite a da ima veze sa bojom.

Kako Pantone Color Institute bira boju godine? Tako što dva puta godišnje na tajnim sastancima u jednoj od evropskih prestonica okupi stručnjake iz nabrojanih industrija koji većaju o trendovima u prošloj godini, o svetskoj politici, medijima i društvenim mrežama, industriji, ekonomiji, modi, pokušavajući da predvide boju koja će simbolizovati raspoloženje i vladajuće stavove u globalnoj kulturi za narednu godinu. 

Boja za početak nove decenije

Na početku nove dekade koja će sigurno doneti napetost i velike izazove, Pantone Color Institute je objavio da je boja godine 2020. Pantone 19-4052 Classic Blue. Ova indigo nijansa u je istovremeno klasična i utešna a priziva slike neba u sumrak, besprekorno skrojenog odela, mirne površine vode ili činije pune zrelih borovnica.

Klasična plava je bezvremena i ujedno se savršeno slaže sa ovim trenutkom u vremenu. Pored toga, indigo može da se dobije na prirodan način iz biljaka, što podržava inicijativu održivog razvoja i na taj način se nadovezuje na ovogodišnju Pantone boju godine, Living Coral.

Zvanično objašnjenje Instituta

“Živimo u vremenu koje zahteva poverenje i veru. To je vrsta trajnosti i samopouzdanja koju PANTONE 19-4052 klasična plava izražava. Plava boja podseća na nepregledno noćno nebo i hrabri nas da gledamo izvan okvira, izazivajući nas da razmišljamo dublje, da proširimo vidike i da slobodnije komuniciramo.“

Značenje Pantone plavih boja

Svi vole plavu. Pantone Color Institute je više puta u istoriji izbora za boju godine potvrdio tu činjenicu.

2000.
Prva boja koju je Pantone Color Institute izabrao kao boju godine je PANTONE 15-4020 Cerulean Blue. Ona je predstavljala osećaj smirenog optimizma pred ulazak u novi milenijum.

“But what you don’t know is that that sweater is not just blue, it’s not turquoise, it’s not lapis, it’s actually cerulean.”

Da li se sećate ove scene?

2003.
Boja godine je PANTONE 14-4811 Aqua Sky. Hladna plava nijansa je izabrana da povrati nadu i smirenost.  

2005.
Boja godine je PANTONE 15-5217 Blue Turquoise, inspirisana bojom mora.

2008.
Boja godine je PANTONE 18-3943 Blue Iris, balans umirujuće plave sa mističnim i spiritualnim kvalitetima ljubičaste. Blue Iris pruža sigurnost u kompleksnom svetu, dodajući malo misterije i uzbuđenja.

2010.
Boja godine je PANTONE 15-5519 Turquoise . Ona kombinuje umirujuću plavu i osvežavajuću zelenu. Inspiriše na beg od svakodnevice kroz maštanje o ostrvima i tropskim morima.

2016.
Jedna od dve boje godine je PANTONE 15-3913 Serenity. Prvi put u istoriji izbora, žiri je odabrao sinergiju dve boje.

Najpoznatija Pantone plava nijansa

Pantone je 2001. godine standardizovao i dao ime najpoznatijoj plavoj boji na svetu. Radi se o jedinstvenoj boji koja simbolizuje romantiku, besprekoran ukus, stil i eleganciju, odnosno kutije u koje se pakuju proizvodi najpoznatijeg juvelira na svetu. Boja je Tiffany Blue, ili kako su je u Pantone-u nazvali “1837 Blue” po godini kad je Tiffany And Co. počeo sa radom.

Da li znate ko su dve glavne zvezde legendarnog filma “Breakfast at Tiffany’s”?

Audrey Hepburn i tifani plava boja.

Tiffany Blue

Uputstvo za upotrebu boje godine 2020.

Verovatno ćemo sledeće godine viđati mnogo više plavih detalja, kako u kolekcijama modnih kreatora,  tako i u konfekciji, u sadržajima na društvenim mrežama, filmovima, u katalozima proizvođača nameštaja… Ako želite da budete u toku, možete da oplemenite svoj životni prostor izabranim komadima nameštaja ili detaljima.

Ali najvažnije je da ove godine iskoristite mudrost plave boje. Da pronađete možda negde zametnutu veru i samopouzdanje i da smireno radite na osvarenju svojih potencijala. Sve je dostižno i moguće u 2020. godini – i sve zavisi samo od vas. 

City Expert
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova