Ko se plaši trinaestice?

Zanimljivosti

Ko se plaši trinaestice? Petak 13.

Prvo brzo pročitajte ove dve reči. Više puta.

PARASKAVEDEKATRIAFOBIJA - strah od petka 13.

TRISKAIDEKAFOBIJA – strah od broja 13

Danas je petak 13, poslednji u ovoj godini. Pretpostavljamo da niste među srećnicima koji mogu da ostanu danas u krevetu i tako izbegnu sve potencijalne baksuze. A ako niste sujeverni ili ako imate previše posla, možda niste ni primetili koji je datum. Interesantno je da je sujeverje u vezi ovog datuma svetski rasprostranjeno, da potiče još iz Srednjeg veka i da ima uporište u Bibliji. Ali nas interesuju nekretnine, pa smo pogledali kako broj 13 i petak 13. utiču na tržište.

PARASKAVEDEKATRIAFOBIJA - strah od petka 13. TRISKAIDEKAFOBIJA – strah od broja 13

Nije dan za kupovinu kuće

Očekivano. Broj prodatih nekretnina je u padu tokom petka 13. Istraživanje FindaProperty.com je pokazalo da je između 2005. i 2012. bilo za 43 odsto manje transakcija na petak 13, u odnosu na bilo koji drugi petak. Najgori dan za prodaju nekretnina, prema ovom istraživanju, bio je petak 13. maj 2011, kada je prodaja nekretnina opala za čak 51 odsto. 

Redak broj u adresi

Zbog povezanosti broja 13 sa lošom srećom ljudi izbegavaju da kupe kuću pod tim brojem. Prodaja nekretnina koje nose broj trinaest je upadljivo ispod prodaje nekretnina sa brojevima 12 i 14.

Nepostojeći sprat

U soliterima zapadnog sveta pominjanje 13. sprata se izbegava u različitim oblicima. Najjednostavnije rešenje je da se “prekoči”, pa posle 12. sprata ide 14. sprat. Druga varijanta je da se trinaesti sprat “krsti” sa 12a ili M (13. slovo latinske abecede). 2002. godine, istraživanje kompanije Otis, najvećeg svetskog proizvođača liftova, pokazalo je da 85% zgrada u kojima se njihovi liftovi nalaze nema 13. sprat. 

Izbegavanjem trinaestog sprata, mnogi vlasnici hotela izbegavaju probleme sa sujevernim gostima. Ali da li to ima smisla? Po istraživanjima Gallup-a u SAD iz 2007. godine, pomalo ironični rezultati govore da samo 13% ispitanika ne bi imalo ništa protiv da bude smešteno u hotelsku sobu na 13. spratu. To je činjenica sa kojom su hotelijeri dobro upoznati. Veteran hotelske industrije, J.W. Marriott, jednom prilikom je izjavio “Prva stvar koju sam naučio o poslu: ne idi na trinaesti.”

Još jedan primer izbegavanja broja 13 se uspravo gradi kod nas. Kula Beograd, buduća najviša zgrada u Beogradu, planirano neće imati 13. sprat ni bilo koju oznaku “trinaest”. Luksuzni apartmani The Residences at St. Regis će zauzimati prostor od 14. do 39. sprata.

Još baksuznih brojeva

13 je srećan broj u Italiji, sem u slučaju sedenja za stolom. U delovima Kine u kojima se govori kantonski, uključujući Hong Kong i Makau, 13 se smatra srećnim brojem jer izgovor zvuči kao “živeti”, za razliku od nesrećnog broja 4 koji zvuči kao “umreti”.

Zato nove zgrade u nekim delovima Kine nemaju 4, 14, 24… sprat, jer i u mandarinskom kineskom broj 4 isto zvuči loše kao i u kantonskom. I znamo da ovo već previše, ali neke zgrade u tom kraju sveta izbegavaju oba loša broja, pa može da vam se desi da posle 12. odmah stignete na 15. sprat. 

Rešenje na klik

Bilo da ste sujeverni ili ne, zahvaljujući naprednoj pretrazi City Expert websajta, danas možete ceo dan da gledate stanove za kupovinu ili iznajmljivanje koliko god želite, bez potrebe da izlazite napolje. Ili izazovite sudbinu ovog petka trinaestog i hrabro zakažite gledanje stana. Ko zna, možda otkrijete da je petak 13. srećan dan za vas, uprkos lošem glasu koji ga prati. 

City Expert
Prodaja stanova Beograd
Izdavanje stanova Beograd