Zašto angažovati licenciranog agenta

Novo iz City Experta / Saveti

Zašto angažovati licenciranog agenta

Uz toliko mogućnosti koje nudi informaciono doba, možda ćete se zapitati: “Zašto da angažujem agenciju za nekretnine? Čemu uopšte služi agent za nekretnine i šta on to može bolje da uradi nego ja?”. Pitate se s pravom, jer na raspolaganju su vam nebrojeni kanali komunikacije za prodaju ili kupovinu nekretnina koje sami možete iskoristiti. Tu je Internet, a tu su i klasične metode marketinga i oglašavanja, sve do oglasa zalepljenih za bandere. Neki od njih su uspešni, mnogi nisu. Stoga, ako se i dalje pitate ovo, evo razloga zašto ne bi bilo loše da razmislite o angažovanju licenciranog agenta za nekretnine.

Zakon je na njihovoj strani

Licencirani agent je stručno lice koje je profesionalno osposobljeno za obavljanje poslova posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. On je jedini zakonski ovlašćen za ove aktivnosti. Licencu mu izdaje država, kao svojevrsnu potvrdu o njegovim znanjima iz oblasti prava, ekonomije, građevine i finansija. Stoga su svi koji žele da postanu licencirani agenti u obavezi da polože stručni ispit.

Znanje i iskustvo

Znanja koja licencirani agent poseduje su multidisciplinarna i zvanično potvrđena stručnim ispitom. Sa druge strane, nadgradnja ovog znanja - iskustvo koje agent stiče svakog dana u bespoštednom tržišnom takmičenju sa ostalim agentima i sa samim sobom, je nemerljivo bogatstvo. Za njega, kao poluga za uspon na putu uspeha, a mnogo više za klijente, koji imaju najviše koristi od njegovih veština.

Agenti su filteri

Agenti vas oslobađaju praznog hoda u pokazivanju ili gledanju nekretnine. Ako ste zainteresovani za kupovinu stana ili kuće, agent za nekretnine će iz mora ponude odabrati stanove koji najviše odgovaraju vašim željama i mogućnostima. Ako nudite stan ili kuću na prodaju, iskusni agenti će hirurški precizno odstraniti sve one dokoličare koji bi da se malo druže i ubiju vreme, te pokušati da navede ozbiljne kupce da odmah daju ponudu.

Vreme je novac

Osim ako ne planirate da se posvetite trgovini nekretninama i to vam postane životni poziv, nije neophodno da znate baš sve o kupovini i prodaji stanova. Profesionalni agent iz renomirane agencije za nekretnine mora sve to da zna. I to znanje stavlja u vašu službu.

I vaše vreme košta, verovatno približno kao i njegovo, ili više. Zašto onda ne bi angažovali nekoga ko u tom polju ima mnogo veće znanje i iskustvo od vas?

Agenti poznaju grad

Kupovina i prodaja stanova u Beogradu ima svoje određene specifičnosti, prodaja stanova u Novom Sadu svoje, dok su pravila prodaje stanova i uslovi na tržištu nekretnina sasvim drugačiji u Paraćinu. Agenti su, po prirodi svog zanimanja upućeni u ove razlike i pomoći će vam da sagledate aktuelno stanje.

Agenti poznaju tržište

Svaka ozbiljna agencija za nekretnine poseduje velike količine podataka o tržištu nekretnina, koje prati u realnom vremenu. Mogu pronaći slične ponude i te podatke podeliti sa vama, kao i svoja saznanja o infrastrukturi, bezbednosti, školama, pratećim sadržijama u okolini i mnoge druge informacije.

Pomoć pri određivanju cene

Postoji mišljenje da agencije i agenti za nekretnine određuju cene stanova i kuća za prodaju. Druga uobičajena zabluda je da je agentima cilj da nekretninu prodaju po što višoj ceni, ne bi li i provizija bila što veća. Prava istina je da će kvalitetni agent prodaje učiniti sve što je u njegovoj moći da se dogovor što pre postigne, na zadovljstvo i kupaca i prodavaca. To znači da će agent za nekretnine po potrebi posredovati u pregovorima, na osnovu svojih saznanja o ponudi i potražnji i tržišnim uslovima. Njegova objektivnost i informisanost često su od neprocenjive vrednosti kao pomoć pri zaključivanju transakcije.

Pomoć pri donošenju odluke

Agenti za nekretnine mogu vam predočiti sve raspoložive podatke o stanju na tržištu nekretnina. Mnogi faktori utiču na prodaju nepokretnosti. Podaci kao što su cena kvadratnog metra sličnih stanova, prosečne cene, kao i opseg cena, vreme koje nekretnine provedu u ponudi, samo su neki od kriterijuma koji imaju veliki uticaj na vašu krajnju odluku u vezi trgovine.

Za kraj, mada je to retko potrebno, dobro je znati da licencirani agent ima zaključen ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koja bi mogla da nastane za nalogodavca usled neispunjenja ugovornih obaveza preuzetih ugovorom o posredovanju.

Takođe, priroda njihovog posla čini da je svaki novi dan ujedno i praksa i edukacija. City Expert u proseku svakog drugog dana proda jedan stan. Ta informacija dovoljno govori o dinamici sticanja iskustava agenata.

Ukratko, u licencirane agente možete imati poverenje. Uštedeće vam vreme, a samim tim i novac, umanjiti stres i olakšati život. To već podseća na definiciju prijatelja...

Pogledajte našu ponudu stanova za prodaju u Beogradu