City Expert istražuje: da li će učešće za kupovinu prvog stana stvarno biti smanjeno na 10%?

Novo iz City Experta

City Expert istražuje: da li će učešće za kupovinu prvog stana stvarno biti smanjeno na 10%?

U Srbiji se brzo pronela vest da je Narodna banka Srbije 11.06.2020. godine, donela novim propis po kojem za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 dosto).

NBS na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković, očekuje da će novi propis stimulisati konkurenciju na tržištu stambenih kredita i olakšati pristup građana stambenim kreditima za kupovinu prvog stana.

City Expert, kao vodeća agencija za nekretnine na tržištu, brine o svojim korisnicima. Zato smo i kontaktirali naše izvore u komercijalnim bankama da bismo proverili da li su već počeli da primenjuju preporuku tj. da li planiraju da snize iznos obaveznog učešća za kupovinu prvog stana. Njihovi odgovori se svode na sledeće:

Propis je donet, ali NBS nije definisala konkretnu regulativu. Banke nemaju jasne informacije ko će i pod kojim uslovima moći da dobije stambeni kredit sa 10% učešća, takođe se ne zna na koji način će se propis primenjivati. Sve preko ove informacije trenutno je puko nagađanje.

Banke mogu zahtevati i veće učešće prilikom odobravanja stambenog kredita, iako je namera NBS-a da donošenjem propisa pokrene tržišnu utakmicu među komercijalnim bankama u Srbiji.

Ako redovno pratite rad City Experta, ne brinite, nama su korisnici na prvom mestu, pored sigurnog kupoprodajnog procesa i samo proverenih informacija. Javićemo vam lepe vesti na vreme!

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš i stambenim kreditima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

City Expert
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije