Januar u Beogradu

Dešavanja u Beogradu

Januar u Beogradu

Januar je po pravilu rezervisan za slavlja, praznike, porodicu i prijatelje. Pored slavlja, januar nam dopušta i da se malo više odmorimo, malo više ulenjimo i malo više opustimo. Ukoliko budete želeli da se razmrdate ovog meseca predlažemo da planirate bioskop, klizanje i posetu nekoj od novogodišnjih manifestacija. Pogledajte naš vodič za januar u Beogradu, aktivirajte se i izađite na svež vazduh.

Ovog meseca smo zabeležili rekordan broj upita za apartmanski smeštaj na našem sajtu. Svake godine sve veći broj ljudi želi da provede praznike u Beogradu. Pored dočeka Nove godine, tu je i repriza dočeka, ali i Srpska Nova godina. Januar je takođe rezervisan i za tradicionalne koncerte i velike klupske događaje. Ako tražite smeštaj u Beogradu za praznike, pogledajte našu celokupnu ponudu i izaberite stan na dan na omiljenoj lokaciji. 

Filharmonija za bebe 

Ako ste propustili da preuzmete besplatne karte za filharmonijski koncert za bebe koji će se održati 9. i 10. januara u Beogradskoj filharmoniji, imaćete prilike da to ispravite već sledećeg meseca. Beogradska filharmonija na čelu sa dirigentom Aleksandrom Kojićem izvešće Simfoniju uspavanki u trajanju od pola sata. Orkestar će izvoditi uspavanke u četiri različita termina. Roditelji će uživati sa decom, a bebe (uzrast do 2 godine) će imati prilike da zaplove u svet klasične muzike. Radno vreme biletarnice na kojoj možete preuzeti karte je od ponedeljka do petka od 10 do 16h. Za sledeći mesec karte se mogu preuzeti od 4. februara. 

Zima u Beogradu 

Beogradska zima, manifestacija koja obuhvata klizališta na trgovima, novogodišnji vašar na Sajmu i Trg otvorenog srca traje do 31. januara. Iako je prirodno da novogodišnja euforija polako počinje da bledi posle Božića, najmlađi se raduju ovim manifestacijama tokom celog januara. Božićno seoce ispred Hrama Svetog Save traje do 28. januara. Ovde će biti organizovana proslava Pravoslavne Nove godine, Svetog Save i prateći program u organizaciji omladinskog pozorišta Dadov. U okviru Božićnog seoceta organizovan je i prodajni sajam gde je moguće kupiti ukrase, domaću hranu, piće i umetničke predmete. 

Mrnjau fest 

U subotu i nedelju 12. i 13. januara u Domu Omladine će se održati 5. po redu Mrnjau fest. Ovaj festival je posvećen mačkama i pored međunarodnog takmičenja imaće i interaktivni prateći program. Tu je izvođenje mjuzikla za decu „Kako su nastale ružne reči“ po tekstu Duška Radovića, zatim kreativne radionice za decu, prezentacije najpoznatijih rasa mačaka od strane velikih odgajivača i još mnogo toga! Drugi dan festivala je rezervisan za udomljavanje mačaka, gde će gosti moći da udome lepe, zdrave i negovane mace i tako dobiju novog člana domaćinstva. Subota je rezervisana za program za decu, dok je udomljavanje mačaka u nedelju. Takmičenje će se odvijati oba dana.

Umetničko klizanje 

Klizališta u Beogradu su već uveliko otvorena. Pored klizališta na trgovima, svake godine je sve veći broj klizača i u ledenoj Pionir hali. Od 15. do 19. januara u našoj ledenoj hali biće održan 12. Evropski kup u umetničkom klizanju „Skate Helena“. Na ovom međunarodnom takmičenju u umetničkom klizanju takmičiće se muškarci i žene, juniori i seniori, a sav prihod od ulaznica će biti doniran za kupovinu hrane za napuštene pse i mačke. 

Srbija, Afrika, radost i umetnost 

Ukoliko već niste, pogledajte izložbu našeg velikog fotografa Dragana Petrovića pod nazivom „Veseli svet“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Izložba je otvorena sve do 11. februara 2019. godine. Izloženo je 30 fotografija koje prikazuju proslave, veselja i tradicionalna okupljanja u Srbiji. Fotografije pojedinačno i u celini izdvajaju estetiku narodnog veselja i omogućavaju publici da ove tradicionalne događaje na koje smo navikli i bili deo njih, posmatra sa nove antropološke tačke. 

Za ovaj mesec je zakazana i premijera domaćeg filma „Taksi bluz“ koji će biti prikazan u Sava centru, 16. januara. Radnja filma prati vozača taksija koji pomaže jednom dečaku da pronađe odgovore koji mu mogu promeniti život. Tokom njihove vožnje društvo će im praviti brojni gosti, taksi mušterije, koji će se u jednom trenutku voziti sa njima. Redovne projekcije počinju 17. januara. Prema najavama ovaj film spada u romantičnu komediju, a ima cilj da oplemeni i probudi nove emocije.

U Muzeju afričke umetnosti biće organizovane dve besplatne radionice za srednjoškolce. Prva radionica je zakazana za 2. januar i trajaće do 6. januara, dok je druga planirana za početak februara. U januarskoj radionici učesnici će imati prilike da u periodu od 5 dana upoznaju teoriju oslikavanja i da naprave svoje umetničko delo. Prijave za ovu radionicu su obavezne, a broj učesnika je ograničen na 20. Učesnici će zajedno sa kustosom organizovati i izložbu svojih radova, a najbolji radovi će biti nagrađeni.

U jugoslovenskoj kinoteci će od 25. do 29. januara biti održan šesti po redu filmski festival – Dani igre. Reč je o posebnom filmskom festivalu na kojem se prikazuju najznačajnija umetnička ostvarenja iz oblasti plesa. Najveću pažnju ove godine privlači Igra, snimljena predstava za koju je scenografiju radio Aleksander Ekman za Balet pariske Opere. Scenografija je bila toliko spektakularna, inovativna i neponovljiva da je velika dragocenost što je zabeležena na filmu. Planirano je 10 različitih projekcija sa najrazličitijom tematikom tokom ovog festivala.

Nadamo da se da ste Novu godinu dočekali sa prijateljima i porodicom, da ste slavili i uživali u slobodnom vremenu, da ste zamislili želju u ponoć i da ste u ovu 2019. godinu zakoračili sa novim elanom i novom energijom. Ukoliko ste poželeli da u novoj godini kupite svoj stan ili kuću, uz našu pomoć već danas možete pronaći vaš dom iz snova i zakazati gledanje uz samo jedan klik.