Ovih 5 stvari karakteriše prodaju stanova u Novom Sadu

Novo iz City Experta

Najtraženiji tip stanova na prodaju u Novom Sadu su garsonjere, a najpopularnije lokacije su Nova Detelinara i Bulevar Oslobođenja. Ponuda stanova je velika, ali broj kupaca je i dalje sve veći. Ukoliko vas zanima prodaja stanova u Novom Sadu, sada je pravi trenutak da pokrenete taj proces. Otkrivamo vam sve što je neophodno da znate da biste uspešno prodali vaš stan u Novom Sadu.

Prodaja stanova u Novom Sadu - lokacija kao glavni faktor

#1 - Lokacija određuje cenu

Lokacija je već dugo vremena najvažniji faktor koji utiče na cenu nekretnine. Stanovi u centru Novog Sada su najtraženiji, jer kupci žele da budu u centru svih dešavanja. Pored lokacije, bitni faktori u određivanju cene su i struktura stana i kvalitet gradnje. Najbrže se prodaju novi stanovi u centru, ali veliki broj kupaca traži i stanove za renoviranje po dobroj ceni, kako bi sa dodatnim ulaganjima dobili isplativu računicu.

Dobra lokacija podrazumeva blizinu gradskih atrakcija, trgova i parkova, ali i blizinu škola, vrtića, supermarketa, kao i parking mesta. Kupci uvek insistiraju na parking mestima i često su zainteresovani i za kupovinu garaža, koje po pravilu uvek drže cenu, ali se isplate.

#2 - Manji stanovi su sve popularniji

Dve najpopularnije lokacije za manje stanove su Nova Detelinara i Bulevar Oslobođenja. Kupci ovde najviše traže jednosobne stanove i u zavisnosti od namene, garsonjere. Garsonjere su po pravilu do 30 kvadratnih metara i imaju jedan prozor i jedna balkonska vrata. Postoje i veće garsonjere, naročito u novijim zgradama, gde je zastupljen otvoreni koncept.

Roditelji koji kupuju stanove za svoju decu, naročito studente, traže stanove blizu fakulteta. Oni koji kupuju stanove za izdavanje, uglavnom biraju Bulevar Evrope, Novu Detelinaru i centar grada. Međutim, u centru grada se uglavnom može kupiti samo starogradnja, pa tu ima veoma malo garsonjera u ponudi. To znači da, ukoliko ste vlasnik garsonjere u centru Novog Sada, idealno je vreme da sada ponudite svoju nekretninu na prodaju, jer takvih stanova nema baš mnogo.

Porodice traže jednosobne stanove blizu škola i vrtića i obavezno traže parking mesto. Jednoiposobni i dvosobni stanovi su najpopularniji, ali mnoge porodice koje planiraju proširenje prodaju svoje manje stanove i traže veće.

#3 - Neophodno je proveriti dokumentaciju pre procesa prodaje

Pre nego što se odlučite da prodate stan, morate da prikupite svu potrebnu dokumentaciju, kako biste bili sigurni da neće doći do nepotrebnog odlaganja u samom procesu prodaje. Potreban vam je vlasnički list, npr. ugovor o otkupu stana, ugovor o kupoprodaji stana, ugovor o deobi, ugovor o poklonu, ugovor o doživotnom izdržavanju ili ostavinsko rešenje nadležnog suda. Ukoliko stan nije uknjižen, potreban je celokupni pravni sled, od prvog vlasnika do danas, da biste u momentu kada se za to steknu uslovi mogli stan da uknjižite na svoje ime, ili da kupac uknjiži stan na svoje ime nakon kupovine.

Kupci koji finansiraju kupovinu stana putem stambenog kredita banke, kupuju isključivo uknjižene stanove. Jedino za stanove koji su upisani u katastar nepokretnosti banka izdaje stambene kredite.

City Expert čak i pre zakazivanja fotografisanja nekretnine za potrebe prezentacije, proverava dokumentaciju. Agenti za nekretnine i pravna služba proveravaju šta je sve od dokumentacije neophodno da bi se stan prodao i savetuju da se ostatak dokumentacije nabavi u što kraćem roku, da ne bi došlo do nepotrebnog odlaganja kada se već pronađe kupac nekretnine.

#4 - Oko cene treba pregovarati

Najskuplji su stanovi u centru, a najviše se kupovalo na Detelinari i Grbavici. Popularni su i Liman 1 i Liman 2, pretežno zbog studenata. Cene kvadrata se kreću od 1000 do 1800 evra, u zavisnosti od kvadrature i kvaliteta gradnje. Naravno, lokacija diktira cenu, ali agenti za nekretnine savetuju da cena ne odstupa mnogo od tržišne, kako bi se stan prodao u odgovarajućem vremenskom roku. Agenti za nekretnine u City Expert-u savetuju da se krene od željene cene, pa da se u procesu pregovora dođe do zadovoljavajuće cene koja je prihvatljiva i za kupce i prodavce.

#5 - Obratiti pažnju na dodatne troškove

Prodaja stana je obično asocijacija na zaradu, ali ako stan prodajete samostalno, postoji još mnogo stvari koje morate da uradite da biste pronašli kupca. Ako izaberete pouzdanu agenciju, na jednom mestu ćete dobiti i pravi savet i uslugu agenta za nekretnine. Međutim, u City Expert-u dobijate i profesionalne fotografije, video snimak, plan prostorija i šansu da vaš stan vidi preko 250 000 ljudi mesečno. Sve to je uključeno u iznos posredničke provizije i dodatnih troškova u City Expert-u jednostavno nema.

Prodaja stanova u Novom Sadu ponuda

Iz ponude izdvajamo jednosobne stanove u Novoj Detelinari, gde možete naći porodičan stan za 50 000 do 60 000 evra. Nešto skuplji su veći, dvostrano orijentisani stanovi u novijim zgradama sa luksuznim enterijerom.

Na Grbavici su stanovi nešto skuplji, dok su u samom centru Novog Sada cene znatno više i to naročito za manje stanove.

Najjeftiniji stanovi u Novom Sadu se nalaze u Bistrici (Novo naselje) i Telepu, gde se čak i veći, porodični stanovi mogu naći po zadovoljavajućoj ceni.

Prodaja stanova Novi Sad cena po kvadratu

Adamovićevo naselje1005
Adice885
Avijatičarsko naselje765
Bistrica930
Bulevar1065
Cara Dušana1095
Centar1215
Detelinara785
Detelinara nova956
Futog466
Futoški put751
Grbavica1120
Jodna banja1066
Kej1221
Klisa890
Liman1043
Liman I1124
Liman II1106
Liman III1139
Liman IV1028
Lipov Gaj1257
Novi Bulevar1211
Novo Naselje914
Petrovaradin782
Podbara1071
Popovica993
Rotkvarija1445
Sajam1347
Sajlovo1073
Salajka1215
Satelit864
Socijalno973
Somborski bulevar1043
Spens1319
Sremska Kamenica637
Tatarsko brdo847
Telep984
Veternik795
Železnička stanica1023

Ovo je prosečna cena po kvadratu obračunata na osnovu cena jednosobnih, dvosobnih, trosobnih i četvorosobnih stanova na prodaju u Novom Sadu u 2019. Godini.

Želite da prodamo Vašu nekretninu?

Prepustite prodaju profesionalcima. Za više informacija kontaktirajte popunite formular ispod i očekujte uskoro naš poziv.