Projektno finansiranje kao unosan vid poslovanja

Pravni saveti

Projektno finansiranje kao unosan vid poslovanja

Kupci koji su zainteresovani za kupovinu stanova u novogradnji od investitora, verovatno su se se susreli sa terminom projektnog investiranja. U ovom tekstu ćemo pokušati da objasnimo o čemu je zapravo reč.

Svedoci smo činjenice da je u poslednjoj deceniji došlo do ekspanzije u izgradnji objekata. Izgradnja poslovnih i stambenih objekata je vrlo unosan posao, a velika potražnja privukla je i sve veći broj investitora. Za izgradnju jednog objekta je potrebna velika količina novca, a investitor će povratiti uloženi novac i ostvariti dobit znatno kasnije, kada se objekat izgradi i prodaju stanovi. Upravo zbog toga banke nude kredite za projektno finansiranje. Krediti za projektno finansiranje se odobravaju investitorima i odgovornim izvođačima radova koji učestvuju u realizaciji stambeno-poslovnih objekata.

Uslovi za podnošenje zahteva za kreditiranje

Da bi se banke uopšte upustile u posao kreditnog finansiranja, provere koje čini su veoma složene, a uslovi za dobijanje ove vrste kredita izuzetno zahtevni. Pre samog podnošenja zahteva za kreditiranje potrebno je preduzeti čitav niz koraka i aktivnosti i pribaviti svu potrebnu dokumentaciju (primera radi: ishodovanje građevinske dozvole, izbor i zaključivanje ugovora sa izvođačima radova, sačinjavanje predračuna za izgradnju, pribavljanje garancija, izrada plana rokova i dinamike gradnje, određivanje prodajne vrednosti, planiranje dobiti, predviđanje svih troškova itd.). Banka će izvršiti detaljnu analizu kako bi procenila i najmanji mogući rizik i uočila potencijalne finansijske, pravne i operativne probleme, jer je očekivano da neće kreditirati posao koji nije siguran. Međutim, ono što je „noćna mora“ za investitore jeste prednost za kupce, jer je veća garancija da će objekat biti izgrađen u potpunosti, da će dobiti upotrebnu dozvolu i biti uknjižen.

Prednosti i benefiti projektnog finansiranja

Projektnim finansiranjem investitor dobija sigurno i stabilno finansiranje, nisku kamatnu stopu jer banke smatraju da je ovakav način finansiranja siguran, kao i mogućnost da stanove prodaje tek kada budu završeni ili pri kraju izgradnje, što znači i veću cenu po metru kvadratnom u odnosu na cenu koju bi naplaćivao u početnoj fazi izgradnje. Poslovni prostor i stanovi koji su završeni mogu se prodati za 10 - 20% skuplje od onih koji su u izgradnji. Upravo ta mogućnost investitora da ostvari veću prodaju cenu stanova, kompenzuje troškove bankarske kamate. Osim toga, investitor ima obezbeđen siguran izvor sredstava za izgradnju objekta i plaćanje izvođača radova, što opet utiče na obezbeđivanje znatno povoljnijih usluga.

Kupci, osim prednosti da će objekat biti izgrađen u planiranim rokovima i na kraju uknjižen, imaju i povoljnije uslove i jednostavniju proceduru za dobijanje stambenih kredita. Banke svojim klijentima koji traže stanove mogu direktno da ponude stanove u objektima koje same finansiraju.

Aleksandra Đ. Andrejić
Aleksandra Đ. Andrejić
Advokat
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije