7 načina da unesete toplinu u vaš iznajmljeni stan

Saveti / Uređenje stana

7 načina da unesete toplinu u vaš iznajmljeni stan

Da biste se u iznajmljenom stanu osetili kao kod kuće potrebno je da enterijer prilagodite sebi. Novi stanovi za izdavanje uglavnom dolaze u modernim neutralnim tonovima, tako da ih lako možete urediti po svom ukusu. Međutim, ukoliko tražite stan za izdavanje u centru grada u nekoj od starijih zgrada, dočekaće vas enterijer iz nekog drugog vremena. Ali, i u takve stanove možete da unesete toplinu. Sve što vam je potrebno jeste malo ulaganja i malo mašte.

1. Unesite boje u vaš dom 

Pre svih radova popričajte sa vašim stanodavcem i dogovorite se šta možete da uradite u stanu, a šta ne. Skoro svaki stanodavac će vam reći da je krečenje dozvoljeno, naročito ako ćete u stanu ostati neko duže vreme. Ako poželite da okrečite ceo stan onda je najbolje da izaberete neutralne tonove koji će biti prijatni kako ujutru po dnevnom svetlu, tako i uveče. Popularne boje za zidove su svetla boja kafe, bledo siva, pastelno zelena ili jedva primetno roze. Ukoliko volite da eksperimentišete, probajte da okrečite samo jedan zid u vašu omiljenu boju. Ove godine je najpopularnija boja za enterijer smaragdno zelena, ali plava i crna su i dalje veoma tražene.  

2. Neka vaš stan procveta 

Cveće i zelenilo izgledaju dobro u svakom stanu. Kupite sobno cveće, palme, paprati ili popularne sukulente koji se lako održavaju i mogu dugo da traju. Na prozore i u osvetljenim delovima stana stavite neke od tropskih saksijskih biljaka koje vole sunce i prija im toplota. Biljke oplemenjuju dom i boravak u zelenom prostoru pozitivno utiče na naše raspoloženje. Ukoliko imate malo znanja i veštine, možete kupiti i neki sobni cvet, kao na primer orhideju i uživati u njenom raskošnom i kraljevskom cveću. Sobne biljke pročišćavaju vazduh, unose novi život u vaš dom i nisu teške za održavanje. Uz malo pažnje i ljubavi, vaš stan može da postane prava mala botanička bašta.

3. Napravite muzej putovanja

Ukoliko volite da putujete možete da oplemenite vaš enterijer detaljima inspirisanim različitim kulturama. Od prekrivača sa motivima Indije, do čuvenih pirotskih ćilima, možete izabrati tekstil, predmete i posuđe iz vaših omiljenih zemalja. Etno motivi su veoma lep detalj i deluju raskošno u svakoj prostoriji. Ukoliko ste zaista posetili neke od vaših destinacija iz snova obavezno istaknite suvenire koje ste doneli. Ljubitelji Mediterana mogu da naprave jedan morski kutak u svom stanu, možda baš pred plavog zida ili u kuhinji gde će saditi začinsko bilje. Zaista možete da pustite mašti na volju i da u vašem stanu napravite jedan pravi put oko sveta.

7 načina da unesete toplinu u vaš iznajmljeni stan

4.  Okačite slike 

Ukoliko se sa vlasnikom stana dogovorite da možete da ukucate eksere, napravite vašu malu galeriju u dnevnoj sobi ili hodniku. Izaberite fotografije koje su vam drage, koje imaju dobru priču i koje vas podsećaju na lepe trenutke sa porodicom i prijateljima. Kupite ili napravite jednostavne bele ramove za slike, ili okačite fotografije na kanap malim štipaljkama. Na taj način lako možete da ih menjate i da dodajete nove. Fotografije su uvek zanimljive gostima koji dolaze, ali iznenadićete se koliko će pozitivno uticati na vas. Svakog dana ćete imati podsetnik da cenite male stvari i da uživate u uspomenama.

5. Uključite svetlo 

Na rasprodajama i buvljim pijacama nedeljom ujutru možete pronaći vintidž lampe, svetiljke i fenjere koji će u vašem stanu izgledati raskošno. Ukoliko ne volite da restaurirate starudije pitajte roditelje i vaše bake da li imaju stare lampe koje ne koriste. Abažure možete i sami da napravite. Lampe su odlična alternativa centralnom osvetljenju i svetlo koje bacaju čine da se u prostoru osećate toplo i ušuškano. 

6. Prekrijte podove 

Ukoliko imate stari parket koji vam se baš i ne dopada razmislite da ubacite male tepihe. Njih lako možete da premeštate iz sobe u sobu. Izaberite dekorativne tepihe vedrog dizajna, sa razigranim grafičkim šarama. Vodite računa da dizajn bude sveden, a ukoliko imate kućne ljubimce izaberite tepihe niskog flora koji se lako održavaju.

7 načina da unesete toplinu u vaš iznajmljeni stan

7. Neka zasija 

Svetlucavi predmeti i ogledala su odlično rešenje za vizuelni utisak većeg prostora. Napravite sami nove ramove ili iskoristite postojeće. Ogledala možete postaviti na mesta gde vam nedostaje svetla, ili ih postaviti iza zidnih lampi i svetiljki tako da bacaju lep odsjaj. 

Ukoliko je kupovina stana još daleko, ulepšajte podstanarske dane i opremite vaš dom uz nekoliko kreativnih trikova. Ako je selidba tek pred vama pogledajte našu ponudu stanova za izdavanje i spremite se da ulepšate vaš novi dom.