Nemate dovoljno novca za stan? Prateci ove savete možete da kupite stan i da zaradite

Saveti

Prateci ove savete možete da kupite stan i da zaradite

Mnogi ljudi maštaju o svom domu kao mesto na kojem mogu da stvaraju uspomene, ali postoje i oni koji stan posmatraju kao investiciono sredstvo. Bez obzira da li se kuća ili stan kupuje za život ili kao investicija, postoji mnogo načina kako doći do kupovine nepokretnosti. 

Modeli finansiranja nekretnina

Model finansiranja nekretnina

Postoje razni načini da sebi i svojim najmilijima obezbedite “krov nad glavom”, kao i da investirate pametno i zaradite od te investicije. 

Kupovina stana gotovinom i sigurna zarada

Ukoliko imate gotovinu koju želite da uložite pametno, postoji opcija da je u ložite u stan koji je u izgradnji, platite ga jeftinije, a onda prodate skuplje i zaradite. 

Tržište nekretnina je u ekspanziji, cene kvadrata u Srbiji i ostalim evropskim zemljama rastu, a predviđanja ekonomskih stručnjaka jesu da cene kvadrata neće padati, već da će nastaviti rast u istom ritmu. Upravo zato uvek je pravo vreme da se ušteđevina uloži u nekretninu. 

Na klasičnom primeru može se videti koliko kupac može da zaradi ukoliko ulaže u nekretninu. Tako je na primer kupovina stana na jednoj od centralnih beogradskih opština - Vračar, danas luksuz, a pre dve godine je opet bila koliko toliko dostupnija za kupovinu. Pre samo dve godine cena kvadrata na ovoj opštini kretala se do 2.000 evra, dok danas cena ide od 2.400 pa naviše. Tako je jedan stan od 50 kvadrata mogao da se kupi za nekih 100.000 evra, dok danas za isti iznos kupac ostaje sigurno bez bar jedne sobe, jer sada može kupiti nekih 38 kvadrata. 

Svako ko je tada uočio rast cena na tržištu nekretnina, danas je zaradio jer je isti kvadrat danas mnogo vredniji. I pored obaveza prema drzavi, a to je placanje poreza na kapitalnu dobit, za samo dve godine kupcima su mogla da ostanu pozamašna sredstva. 

Imam keš, ali ne dovoljno. Da li mogu kupiti stan? 

Ukoliko pak spadate u onu grupu koja ima gotovinu, ali ne dovoljno, takođe postoji mogućnost da kupite stan. Jedan od načina jeste da gotovinu koju imate uložite, a to može biti 50% od vrednosti nekretnine (više ili manje), dok ćete ostatak koji nedostaje kroz kredit otplaćivati. Kako biste došli do najpovoljnije rate kredita, koja vam neće remetiti mesečni budžet i troškove, tu je Kreditni savetnik da kreira personalizovanu bankarsku ponudu sa najpovoljnijom ratom kredita. 

Kupovina stana uz učešće od 10% ili 20%

Pored kupovine stana uz gotovinu koju kupac u tom trenutku poseduje, postoje opcije da se stan kupi i uz učešće od 20%, pa čak i uz učešće od 10%, dok se za ostalo podiže kredit. I u ovoj situaciji, tu je Kreditni savetnik da kreira personalizovani ponudu i pronađe najpovoljniju ratu kredita. 

Kupci koji imaju 10% učešća danas mogu da dobiju daleko bolju cenu kvadrata u izgradnji u odnosu na cenu koja će biti na kraju gradnje, uključujući i troškove koje će imati zbog realizacije kredita. 

Kupovina stana uz pomoć kredita i bez učešća

Ukoliko pak spadate u onu grupu koja želi da kupi stan, ali nema sredstava, ni ušteđevine i za to postoji rešenje. Kreditni kupac moze da kupi stan bez učešća jer stavlja hipoteku na stan koji već ima i stan koji kupuje.  Ako je stan koji poseduje za 30% vredniji od stana koji se kupuje, onda se hipoteka stavlja samo na stan koji kupac poseduje.

Kreditni kupci imaju opciju da kupe stan u novogradnji, koji je još uvek u izgradnji za nižu cenu kvadrata, koju će, kada zgrada bude završena, moći da prodaju po mnogo višoj ceni kvadrata i tako zarade.

Investicija u lokacije u razvoju

Bez obzira da li kupac ima gotovinu ili je nema dovoljno za ulaganje u stan, ono što je sigurno jeste da će ulaganje u novogradnju koja se nalazi na lokaciji koja ima potencijal razvoja itekako doneti profit u skorijoj budućnosti. Cena kvadrata na ovim lokacijama nije velika, ali kako se okruženje oko stambenog kompleksa razvija tako i sama cena kvadrata raste i dobija veću vrednost. Takve novogradnje koje dugoročno gledano mogu doneti profit nalaze se u Zemunu, Palilula (leva obala Dunava), Altina ili Voždovac.

Želite da investirate i treba vam pomoć? 

Kako biste lakše pronašli novogradnju za život ili investiciju, kontaktirajte svog ličnog agenta za nekretnine popunjavanjem formulara ispod ili pozivom na Viber broj +381698826009.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodaja stanova Beograd