Problemi i rešenje za "Stan na dan"

Saveti

Problemi i rešenje za "Stan na dan"

Svetom je odjeknula vest da je Airbnb, najpoznatija platforma za kratkoročno izdavanje stanova, otpustila 1900 ljudi, četvrtinu od ukupnog broja zaposlenih.

Kompanija trenutno pokušava da se oporavi od globalne krize koju je stvorila pandemija Covid-19 virusa i koja je, usled zabrane putovanja i zatvaranja granica, drastično uticala na turizam. Od početka krize, zahvaljujući odluci da omogući otkazivanje aranžmana i refundiranje o trošku domaćina, Airbnb je morao da se suoči sa gubitkom od jedne milijarde dolara. Nekoliko meseci kasnije tu su nepovoljne prognoze o 50% nižim prihodima ove godine u odnosu na prošlu. 

Politika poslovanja Airbnb-a je uzimanje posredničke provizije od obe strane. Zahvaljujući strateškim odlukama koje su sproveli za vreme krize, uspeli su da navuku gnev i jednih i drugih: i domaćina, vlasnika nekretnina za kratkoročno izdavanje, kao i korisnika. I jedni i drugi se osećaju iskorišćenim, vlasnici pre svega što je dozvoljeno otkazivanje rezervacija i zato što su ih platili oni, a mnogi korisnici zato što su platili aranžman koji je morao da bude otkazan i što nisu dobili refundaciju.

Izvršni direktor kompanije, Brajan Češki, rekao je da su dva glavna faktora koja će uticati na buduće poslovanje: to što se ne zna termin kad će putovanja početi normalno da funkcionišu i što se ne zna da li će se očekivanja turista promeniti u odnosu na pre.

Poruka Airbnb-ja je da je sve u vezi sa kratkoročnim izdavanjem neizvesno. A posle ovih dramatičnih poteza, gubitaka i otpuštanja, teško će povratiti najvažniju stvar u posredovanju: poverenje koje su uživali više od deset godina. U svakom slučaju, mi navijamo za Airbnb, jer volimo kad dobra ideja zaživi, a jedino što možemo je da, kao i svi, sačekamo da vidimo kako će se stvari odvijati i da li će uspeti da se oporave. 

A znamo da vreme i čekanje nisu saveznici vlasnika nekretnina za kratkoročno izdavanje. Predlažemo vam da ponudite svoj stan za dugoročno izdavanje – bar dok se turizam ne vrati u stanje pre zdravstvene krize - uz nekoliko razloga zašto:

Pravo je vreme

Dugoročno izdavanje nije potpuno stalo ni za vreme vanrednog stanja – samo se prilagodilo i samoregulisalo. Tražnja je u stalnom porastu, pa očekujemo da se tržište izdavanja oporavi u najkraćem roku. Sad kako je vanredno stanje prestalo, za očekivati je da će se veliki broj ljudi vratiti na poslove u Beograd i Novi Sad – i da će tražiti smeštaj. Iskoristite trenutak!

Prihodi veći od rashoda

Kao vlasnik nekretnine za kratkoročno izdavanje, znate koliko vremena taj posao oduzima sa više mesečnih promena gostiju i organizacijom spremanja i opremanja stana za novu posetu. Sa dugoročnim izdavanjem, posao se svodi na pokazivanje stana potencijalnim zakupcima i mesečni obilazak stana da bi se uzela kirija i potvrda o plaćenim računima: još je bolje ako se dogovorite da vam se kirija i računi dostavljaju elektronskim putem. Pošto vam stan za izdavanje više ne troši vreme, možete da se okrenete nekom drugom poslu ili aktivnostima u kojima više uživate.

Takođe, “stan na dan” pravi troškove u odnosu na broj gostiju, tu mislimo na račune za komunalije i potrošni materijal (od kafe i deterdženta za suđe do sredstava za čišćenje stana), kao i na račune za održavanje čistoće. Uz dugoročno izdavanje, svi računi, kao i održavanje stana prelaze na vašeg zakupca. 

Da sumiramo, ako nekretninu izdate na duže, ona će da radi za vas, sama će da se otplaćuje i zarađuje usput.

Sigurnost

Kratkoročno izdavanje je uvek zavisilo od mnogih faktora i podrazumevalo izvesnu dozu neizvesnosti. Posle dva meseca egzistencijalne neizvesnosti, svima nam je potrebna sigurnost. Pokrenite posao sa dugoročnim izdavanjem i računajte na sigurne stanare i sigurne prihode. A da biste to ostvarili, potrebna vam je samo jedna stvar:

Dobar posrednik

Sa City Expertom možete da računate na najbolju prezentaciju vaše nekretnine i veliki broj potencijalnih zakupaca, jer je za njih usluga izdavanja bez provizije. Sa druge strane, vama naplaćujemo proviziju, ali je ona najniža na tržištu. 

Sve informacije u vezi sa vašom nekretninom će biti dostupne online, što se pokazalo kao presudna stvar za posao u vreme kad je slobodno kretanje bilo onemogućeno. A još jedna prednost ‘u vanrednom i post-vanrednom stanju’ je što smo samo mi omogućili izdavanje sa apsolutnim minimumom kontakata i komunikaciju sveli na dve osobe: vlasnika i zakupca.

Ako želite da pokrenete posao sa dugoročnim izdavanjem uz našu pomoć, javite nam se!

City Expert
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova