Šta se brže izdaje namešten ili prazan stan

Saveti

Šta se brže izdaje namešten ili prazan stan

Mnogo puta su nam vlasnici nekretnina za izdavanje postavili ovo pitanje, a mi smo svaki put pokušavali da im odgovorimo uzimajući u obzir njihovu nekretninu.  

Kraći odgovor:

Pravilo je da nema pravila.

Duži odgovor:

Trenutno u našoj bazi nekretnina ima tri puta više nameštenih stanova nego praznih stanova. A polunameštenih stanova je šest puta manje nego nameštenih. Po ovome bismo mogli da zaključimo da većina vlasnika stanova za izdavanje na CityExpert.rs misli da je namešten stan sigurnija investicija. Ali to ne mora da bude tačno za sve nekretnine. Nemoguće je doneti jedan uopšten zaključak, jer je potrebno uzeti u obzir mnoge faktore, pre svega lokaciju, veličinu i strukturu, koji svi utiču na “privlačnost nekretnine”.

Brzi stanovi

Poznato je da su namešteni stanovi malo skuplji od nenameštenih, a i da mnogi vlasnici više vole da izdaju namešten stan zbog toga što imaju osećaj da nude “kompletan proizvod” koji je konkurentan na tržištu nekretnina, koji će brzo da se izda jer je odmah spreman za useljenje. To se pogotovo odnosi na manje stanove, koji su namenjeni studentima, mladim profesionalcima i mladim porodicama. Mogli bismo ih nazvati “brzi” stanovi. Jedini problem koji može da se javi je da, ako vlasnik ne insistira na plaćanju unapred (6 meseci ili čak i 12), može da se desi da stanari često menjaju, što može predstavljati problem za vlasnika. Ali mnogi stanari nisu spremni ili realno nisu u mogućnosti da odvoje više od jedne kirije i depozita za stan ili ne žele da se obavezuju na neki duži rok.

Kako privući potencijalne zakupce

Takođe, ma koliko ste sentimentalno vezani za neke komade nameštaja ili nezainteresovani da se bavite stanom koji izdajete, obratite pažnju da nameštaj nije previše star ili u baš lošem stanju. Neprivlačan izgled enterijera odbija veliku većinu potencijalnih stanara. Pođite od sebe, da li biste vi želeli da sedite, spavate ili primate goste na flekavom, iscepanom ili nameštaju koji se oseća? Verovatno ne. Isto važi i za opremu stana i belu tehniku, šporet, veš mašinu, bojler… bolje da uložite u ove stvari koje će stanari moći da koriste bez da vas uznemiravaju svake nedelje oko novog kvara na dotrajalim uređajima.

Ako niste spremni da uložite u nov ili polovan (ali očuvan) nameštaj i kvalitetnu opremu/belu tehniku u nekretnini koju izdajete, bolje je da uklonite sve pa da stan ponudite kao prazan.

Kako privući stalne stanare

Vlasnici koji ponude nenameštenu nekretninu to rade uglavnom iz razloga jer žele da privuku drugu vrstu stanara, one za koje veruju će ostati duži period u stanu ili kući. Ljudi koji imaju sopstveni nameštaj obično nisu skloni čestim selidbama. Oni su “sigurni” zakupci. To su uglavnom porodice sa decom koje i zakupljuju veće nenameštene stanove ili kuće, I uglavnom I ostaju duže, ako baš ne čekaju na selidbu u nekretninu koju su kupili, što naravno treba da naglase prilikom dogovora sa vlasnikom.

Veliki prazni stanovi su takođe idealni za poslovni prostor. Mnoge firme iznajmljuju stanove po urbanim krajevima gradova. Kao i spomenute porodice sa sopstvenim nameštajem, firme nisu sklone čestom menjanju adrese, pogotovo ako imaju klijente koje primaju u poslovnom prostoru. Na njih možete da računate.

Ponovo, izuzetak od pravila su veliki namešteni stanovi koji se nude studentima. Tako pod “jednim krovom” može da boravi tri ili više studenta koji zajedno plaćaju stanarinu.

Najbolje od oba sveta

Striktna pravila ne postoje na stalno promenljivom tržištu nekretnina, pa je fleksibilnost jedna od najkorisnijih osobina. Budite prilagodljivi i otvoreni ka svim mogućnostima.

Možete da ponudite praznu nekretninu  i da ostavite mogućnost dodavanja nameštaja po dogovoru sa zakupcima. Ovu opciju naši agenti uvek preporučuju ako prikupljeni podaci pokazuju da vlada interesovanje za opremljenom nekretninom.

Naša agencija za nekretnine, odnosno agenti City Experta, kao i u svemu, pokušaće da vam pomognu svojim znanjem, iskustvom i savetima. To je jedini put ka nalaženju vašeg idealnog podstanara.

Ukoliko želite da ponudite Vašu nekretninu za izdavanje ili prodaju, možete to jednostavno uraditi na sledećoj lokaciji.

Želite da izdamo Vašu nekretninu u naredna 3 dana?

Prepustite izdavanje profesionalcima. Za više informacija popunite formular ispod i očekujte uskoro naš poziv.

City Expert
Izdajem stan u Beogradu