Katastar nepokretnosti

Saveti
Sagledajmo hipoteku iz drugog ugla! Najčešća pitanja i odgovori o hipoteci
U svetu nekretnina, pojam hipoteke ima značajno i frekventno mesto. Mnogi kupci stanova požele da kupe stan za koji se ispostavi da je opterećen hipotekom, ili pak razmatraju stambeni kredit koji sam po sebi podrazumeva hipoteku. U nastavku teksta osvrnućemo se na najčešće nedoumice koje muče one koji se prvi put susreću sa ovim terminom.
Saveti
Kupujete plac? Ovih 5 stvari morate proveriti!
Poslednjih godina prigradska i vikend naselja postaju sve popularnija zbog trenda širenja gradova i pretpostavke da će vrednost zemljišta u okolini urbanih područja rasti, te je kupovina placa postala privlačna opcija za mnoge.
Saveti
Katastar nepokretnosti: kako da upišem svoju nekretninu?
Katastar nepokretnosti je javni registar u kom su evidentirani svi relevantni podaci o nepokretnostima u Srbiji. Iako često velika nepoznanica za građane i uzročnik glavobolje, ovaj registar i zakoni koji ga prate su organizovani u cilju uspostavljanja i održavanja tačne evidencije o nekretninama radi sigurnosti pravnog prometa.
Savetujemo Ruse
Kupovinom nekretnine do privremenog boravka u Srbiji - najlakši put?
Srbija je godinama unazad atraktivna destinacija koja navodi turiste da razmisle o dužem boravku ili stalnom preseljenju. Pored načina života koji privlači različite generacije, bogate istorije i jedinstvenog mentaliteta naroda, Srbija pre svega nudi pogodne uslove za rad i obrazovanje, a troškovi života su generalno niži u poređenju sa zapadnoevropskim zemljama. Ovaj ekonomski faktor čini Srbiju posebno atraktivnom za one koji traže viši standard života po pristupačnim cenama.
Pravni saveti
Vanbračna zajednica – ljubav u kojoj prava nisu ista

Institut vanbračne zajednice je primer kako pravne norme u zakonskoj regulativi u Republici Srbiji nisu ujednačene.

Ustavom Republike Srbije i Porodičnim zakonom, vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom zajednicom. Vanbračni partneri uživaju ista prava kao i supružnici. Porodičnim zakonom je propisano da se vanbračnom zajednicom smatra trajnija zajednica života žene i muškarca, među kojima nema bračnih smetnji. Dakle, akcenat je na nepostojanju smetnji da se zaključi brak, da se radi o zajednici muškarca i žene, jer naš pravni sistem ne dozvoljava istopolne brakove, i njenoj trajnosti koja se ceni u svakom konkretnom slučaju.

Pravni saveti
Kako uknjižiti stan?

Pravo svojine na nepokretnosti stiče se upisom u katastar nepokretnosti. Ugovor o kupovini stana predstavlja samo osnov sticanja (iustus titulus) a neophodan je i način sticanja (modus acquirendi) - a to je upis u katastar nepokretnosti. Problem može nastati kada stan koji je predmet prodaje nije uknjižen u katastru nepokretnosti.

Pravni saveti
Načelo jedinstva nepokretnosti, mrtvo slovo na papiru

Prilikom kupovine stana sigurno ste se susreli sa situacijom da je na stanu kao imalac prava svojine upisano jedno lice, na objektu u kojem se stan nalazi neko drugo pravno ili fizičko lice, a sasvim treće na parceli na kojem je taj objekat izgrađen (često je reč o javnoj svojini, odnosno državnoj, pokrajinskoj, opštinskoj ili gradskoj svojini). Ovo kupcima stvara veliku nejasnoću i nedoumice.

Pravni saveti / Tržište nekretnina
Da li razmišljate o kupovini kuće na selu?

Poslednjih nekoliko godina mladi bračni parovi se neretko odlučuju da svoju porodicu zasnuju u nekom od sela naše lepe zemlje. Tome je u određenoj meri doprinela i situacija izazvana korona virusom, čiji smo svedoci, kada smo shvatili da parče raja na selu ima ogromnu prednost u odnosu na život u stanovima u velikim gradovima. Nesumnjivo je da i jedna i druga životna sredina imaju i svoje prednosti i svoje mane.

Pravni saveti
Prodaja nepokretnosti sa pravom plodouživanja

Prodaja nepokretnosti na kojoj je ustanovljeno pravo plodouživanja u korist određenog lica je moguća. Međutim, šanse da ćete pronaći kupca koji će kupiti nepokretnost sa ovim teretom su gotovo ravne nuli. Zbog toga je preporuka da se plodouživanje obriše iz katastra nepokretnosti pre njene prodaje.

Pravni saveti
BOLI LI VAS GLAVA OD KATASTRA?

Pojam „katastar nepokretnosti“  zakonom je definisan kao osnovni i javni registar, koji sadrži prostorne i opisne podatke o nepokretnostima, podatke o stvarnim pravima na njima, kao i drugim pravima i činjenicama čiji je upis u katastar predviđen zakonom.

Pravni saveti
Neuknjižena kvadratura nepokretnosti
Aleksandra Đ. Andrejić, advokat, nam otkriva šta se dešava kada vlasnik hoće da proda stan sa neuknjiženom kvadraturom.
Pravni saveti
Novi zakon o postupku upisa u katastar
Novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018 i 95/2018) stupio je na snagu 8. juna 2018. godine. Mi u City Expertu znamo koliko nove tehnologije ubrzavaju i olakšavaju proces prometa nepokretnosti. Ubrzavanje procesa upisa u katastar nepokretnosti je bio jedan od razloga za donošenja ovog Zakona. Saznajte više o ovim promenama u nastavku teksta.
Pravni saveti
Hipoteka
Ono što kreditne kupce najviše zanima je šta je to tačno hipoteka, kako se vrši upis hipoteke u katastru nepokretnosti i da li je moguće prodati ili kupiti stan koji je opterećen hipotekom. U ovom tekstu ćemo vam odgovoriti na sva ova pitanja i objasniti sve što treba da znate o hipoteci.
Pravni saveti
Katastar nepokretnosti
Katastar nepokretnosti je javni registar u koji se upisuju nepokretnosti, prava na nepokretnostima, zabeležbe i predbeležbe. Za vođenje katastra nepokretnosti u Republici Srbiji nadležan je Republički geodetski zavod, a javnosti je omogućen javni pristup preko internet sajta. Na ovom internet sajtu možete pronaći podatke o nepokretnostima koje su upisane u katastar, kao i o njihovim upisanim vlasnicima.