Kupoprodaja nepokretnosti

Pravni saveti
Odgovornost prodavca za materijalne i pravne nedostatke

Odgovornost prodavca za materijalne nedostatke

Kod ugovora o prodaji, nebitno da li se radi o nepokretnostima ili pokretnim stvarima, prodavac odgovara za materijalne nedostatke stvari koje je ona imala u času prelaza rizika na kupca. Kod ugovora o prodaji, nebitno da li se radi o nepokretnostima ili pokretnim stvarima, prodavac odgovara za materijalne nedostatke stvari, bez obzira na to da li mu je to bilo poznato, kao i za nedostatke koji se pojave naknadno ako su posledica uzroka koji je postojao pre toga. Važno je napomenuti da se neznatan materijalni nedostatak ne uzima u obzir.

Saveti
Ovo su uslovi za dobijanje 20.000 evra od države za kupovinu i izgradnju stana ili kuće

Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je odluku po kojoj majke koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine, stiču pravo na subvenciju države za izgradnju, učešće u kupovini i kupovini prvog stana ili kuće. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Pravni saveti
Porez na kapitalne dobitke

Prilikom prodaje nepokretnosti prodavci treba da vode računa i o porezu na kapitalne dobitke. Nisu retke situacije da prodavci ovu poresku obavezu smetnu sa uma, najčešće iz neznanja da ona uopšte i postoji. Međutim, Poreska uprava će ovaj porez obračunati, a poreski obveznik će se naći u riziku da protiv njega bude pokrenut i prekršajni postupak zbog poreskog prekršaja.