Kupovina nekretnina

Pravni saveti
Zakonski aspekti kupovine nekretnina od strane stranih državljana u Srbiji

Tržište nekretnina može biti lavirint složenih pravila i propisa, posebno za strane državljane koji traže da investiraju van svoje matične zemlje. Srbija, kao atraktivna destinacija sa rastućim tržištem nekretnina, privlači sve veći broj stranih državljana. Međutim, pre nego što se upustite u ovaj proces, važno je da razumete zakonske aspekte kupovine nekretnina u Srbiji.

Pravni saveti
Legalizacija objekata - uslovi, proces i cena legalizacije
Ukoliko posedujete neku nekretninu ili ste se upustili u traženje i kupovinu iste, legalizacija je obaveza na koju morate računati.
Savetujemo Ruse
Detaljan vodič za Ruse: Kako kupiti stan u Srbiji?

Sve više stranih državljana, među kojima je najviše Rusa, odlučuje se da kupi nekrenina u Beogradu. Međutim, iako većina stranaca ima spreman novac za kupovinu stana, postoje mnoge poteškoće sa kojima se strani državljani suočavaju, a jedna od glavnih je jezik, ali i dokumentacija.

Savetujemo Ruse
Kako Rusi mogu da dobiju stambeni kredit u Srbiji?

Sve više stranih državljana odlučuje se za život u Srbiji, a osim što iznajmljuju stanove, sve više njih s

Saveti za dijasporu
Procedura za nerezidente prilikom kupovine stana u Srbiji

“Svuda pođi, kući dođi”. Iako zvuči kao floskula, mnogi koji jednom zakorače i pređu liniju koja odvaja njihovo rodno mesto od mesta boravka uvek sa sobom ponesu tu rečenicu. I mnogi joj se vrate kasnije u životu, kada čeznu za svojom domovinom i svojom zemljom. Ukoliko više od godinu dana ne živite u Srbiji već u inostranstvu gde imate boravište i centar životnih aktivnosti, ali ste se odlučili da kupite stan ili kuću u svojoj domovini, postoje određeni propisi kako je to moguće da ostvarite kao lice koje se vodi kao nerezident Republike Srbije.

Saveti za vlasnike
Na ovaj način nećete naći kupca ili zakupca

City Expert agenti su tu da procene realnu vrednost nekretnine i pomognu vlasnicima da je izdaju u najbržem roka. Često se dešava da, nakon više saveta, vlasnici ipak ostanu pri svom stavu, ali nakon što uvide da je cena zakupa ipak previsoka jer je interesovanje za nekretninu malo, odlučuju se da poslušaju savete licenciranih agenata i da koriguju cenu zakupa.

Pravni saveti / Zanimljivosti
Kako je zbog kuće Bog završio na sudu?

U saveznoj državi Arizona, 1970. godine jedna žena podnela je tužbu protiv Boga, čija je vrednost bila 100.000,00 dolara, tužeći ga za nemar jer je dozvolio da grom udari u njenu kuću i spali je do temelja. S obzirom na to da se tuženi nije pojavio na sudu dobila je spor. Ostaje nejasno ko joj je nadoknadio štetu koju je pretrpela.

Nove zgrade i projekti / Saveti
Kako se zaštititi prilikom kupovine nedovršenog stana?
Kupovina stana u početnoj fazi gradnje je isplativo rešenje za one koji ne žure sa kupovinom, a žele da uštede novac i ne plate veću cenu kvadrata kada se zgrada završi.
Saveti
Da li ste znali da se većina stanova u Srbiji kupuje za keš?

Više od 70% stanova u Srbiji, u toku prethodne godine, kupljeno je gotovinom. Takođe, postoji veliki broj onih koji ulože ušteđevinu i uz pomoć keš kredita dođu do cifre koja će im omogućiti lagodno useljenje, opremanje, kao i renoviranje.

Saveti
Ovo su uslovi za dobijanje 20.000 evra od države za kupovinu i izgradnju stana ili kuće

Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila je odluku po kojoj majke koje su dobile ili će dobiti dete posle 1. januara 2022. godine, stiču pravo na subvenciju države za izgradnju, učešće u kupovini i kupovini prvog stana ili kuće. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

Nove zgrade i projekti
Uključite čula i osetite mir u svom novom domu na Voždovcu

Ukoliko želite da pobegnete od gradske buke i gužve, a da takođe budete u mogućnosti da brzo stignete do najbitnijih delova grada imamo rešenje za vas. Na Voždovcu se gradi stambeni kompleks “Panorama Voždovca” okružen prirodom i prelepim pogledom u koji će se, prema najavi investitora, za nekih godinu dana useliti budući stanari.

Saveti
Zašto je ulaganje u nekretnine jedna od najispativijih investicija?

Nekretnina je ta koja vam može doneti prihod, ili, u najmanju ruku, povratiti uloženo. Dokaz za to jeste statistika koja pokazuje da su u poslednjih nekoliko godina cene nekretnina drastično porasle (u nekim opštinama čak za 50%) što je uticalo na to da je povrat na uložena sredstva bio i nekoliko puta veći. I pored očekivanja mnogih stručnjaka da će tržište doživeti određeni pad u prvoj polovini ove godine desilo se nešto sasvim suprotno - potražnja je prevazišla veliku ponudu na tržištu, čime se cena kvadrata održava veoma visoko.

Saveti
Korisni saveti koji će vam pomoći da lakše završite dokumentaciju nakon kupovine nepokretnosti
Proces kupovine nepokretnosti zna da bude dugotrajan i stresan. Zato je važno da u celokupnom procesu imate pomoć licenciranog agenta koji će vas voditi kroz proces. City Expert agenti su tu da vam pomognu u procesu kupovine nepokretnosti, ali tu naša podrška ne prestaje. Nakon kupovine nepokretnosti, potrebno je da izvadite dodatnu dokumentaciju i obavite dodatne provere, a kako ne biste lutali tu smo da vam pomognemo i damo korisne smernice. Prateći ove savete sigurno ćete mnogo lakše završiti ceo papirološki proces i brže uživati u svom novom domu.
Pravni saveti
Koji porez plaćate prilikom kupovine stana - porez na prenos apsolutnih prava ili PDV?

Prilikom kupovine stana kupac je obavezan da plati porez, bilo da se radi o porezu na prenos apsolutnih prava, bilo da je reč o porezu na dodatu vrednost (PDV). Neretko dolazi do mešanja ove dve vrste poreza, te ćemo u ovom tekstu pokušati da pojasnimo koji porez će kupac zapravo platiti.

Pravni saveti
Prilikom kupoprodaje stana posavetujete se sa svojim agentom za nekretnine i advokatom

U našem narodu je prilično zastupljeno mišljenje da znamo sve da odradimo sami. Zbog toga se ljudi neretko odlučuju da samostalno obave i proces kupoprodaje nepokretnosti.

Pages