Legalizacija

Pravni saveti
Pravni izazovi i moguća rešenja u procesu legalizacije objekata u Srbiji

Legalizacija objekata je postupak kojim se nezakonito izgrađeni objekti, odnosno objekti izgrađeni bez građevinske dozvole ili odobrenja za izgradnju, dovode u sklad sa zakonom i priznaju kao legalni. Ova tema je od velike važnosti u Srbiji, gde se broj nelegalno izgrađenih objekata procenjuje na oko pet miliona.

Pravni saveti
Legalizacija objekata - uslovi, proces i cena legalizacije
Ukoliko posedujete neku nekretninu ili ste se upustili u traženje i kupovinu iste, legalizacija je obaveza na koju morate računati.
Pravni saveti
Šta je upotrebna dozvola?

Upotrebna dozvola je rešenje nadležnog organa kojim se utvrđuje da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i kojim se odobrava upotreba izvedenih radova. Upotrebna dozvola garantuje da su ispoštovana sva neophodna i obavezna pravila gradnje, da je oprema proverena i funkcionalna, da je objekat priključen na celokupnu infrastrukturnu mrežu i da poseduje saglasnosti nadležnih organa i institucija.

Pravni saveti
Aleksandra Andrejić

Aleksandra Đ. Andrejić, advokat, piše o tome da li je dozvoljena prodaja objekata bez odobrenja za izgradnju. Kako je država usmerila svoju politiku u pravcu legalizacije (ozakonjenja) takvih objekata, država je morala da pronađe način da ovaj proces ubrza. Jedan od tih načina je pokušaj da se zabrani prodaja nezakonito izgrađenih objekata, kako bi vlasnici bili podstaknuti da što pre dostave svu potrebnu dokumentaciju u cilju okončanja postupaka ozakonjenja.

Pravni saveti
Novi zakon o ozakonjenju objekata
Skupština Republike Srbije je donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 83/2018), što bi trebalo da utiče na brže rešavanje procesa ozakonjenja, ali i na to da se konačno stane na put bespravnoj gradnji. Saznajte koje su to novine koje dolaze sa izmenama ovog Zakona i kako će one uticati na kupovinu i prodaju stanova.