Porez na prenos apsolutnih prava

Tržište nekretnina
Kupovina stana u izgradnji: procedura pre i posle useljenja!
Kupovina stana u novogradnji donosi nesumnjive prednosti za buduće vlasnike - život u novom i modernom domu, potencijalno nižu cenu jer se nekretnina kupuje u fazi izgradnje, kao i mogućnost povrata PDV-a ukoliko je to kupovina prve nepokretnosti. Osim toga, investitori obično daju mogućnost otplate na veći broj rata, a stambeni kredit se odobrava nakon što je objekat na 80% izgrađenosti, te postoji rešenje gotovo za svakoga.
Saveti za vlasnike
Kakve poreze plaćam kada prodam nekretninu?

Ukoliko želite da prodate stan, treba da znate da postoje određene obaveze koje ste dužni da platite državi. Većina poreza u Republici Srbiji, kada je reč o prodaji nekretnina, plaćaju kupci, ali postoje i oni koji padaju na teret prodavca. Jedan od poreza koji plaćaju vlasnici nekretnina jeste porez na kapitalnu dobit.

Pravni saveti
Ko zapravo plaća porez na prenos apsolutnih prava?

Da bismo odgovorili na pitanje da li porez na prenos apsolutnih prava plaća prodavac ili kupac, moramo da razdvojimo zakonske odredbe koje regulišu ovu materiju od prakse u oblasti prometa nepokretnosti.

Saveti
Korisni saveti koji će vam pomoći da lakše završite dokumentaciju nakon kupovine nepokretnosti
Proces kupovine nepokretnosti zna da bude dugotrajan i stresan. Zato je važno da u celokupnom procesu imate pomoć licenciranog agenta koji će vas voditi kroz proces. City Expert agenti su tu da vam pomognu u procesu kupovine nepokretnosti, ali tu naša podrška ne prestaje. Nakon kupovine nepokretnosti, potrebno je da izvadite dodatnu dokumentaciju i obavite dodatne provere, a kako ne biste lutali tu smo da vam pomognemo i damo korisne smernice. Prateći ove savete sigurno ćete mnogo lakše završiti ceo papirološki proces i brže uživati u svom novom domu.
Pravni saveti
Koji porez plaćate prilikom kupovine stana - porez na prenos apsolutnih prava ili PDV?

Prilikom kupovine stana kupac je obavezan da plati porez, bilo da se radi o porezu na prenos apsolutnih prava, bilo da je reč o porezu na dodatu vrednost (PDV). Neretko dolazi do mešanja ove dve vrste poreza, te ćemo u ovom tekstu pokušati da pojasnimo koji porez će kupac zapravo platiti.

Pravni saveti
Oslobađanje od poreza prilikom kupovine stana
Kada se odlučite za kupovinu stana, mogućnost oslobađanja od dodatnih troškova će vam sigurno olakšati ceo proces i omogućiti da sa manje brige započnete novo poglavlje svog života. Kako biste izbegli nedoumice u vezi sa plaćanjem poreza i mogućnošću da ga se oslobodite, pročitajte naš blog i prevaziđite sve izazove koji se mogu pojaviti.