Stambeni kredit

Tržište nekretnina
Kupovina stana u izgradnji: procedura pre i posle useljenja!
Kupovina stana u novogradnji donosi nesumnjive prednosti za buduće vlasnike - život u novom i modernom domu, potencijalno nižu cenu jer se nekretnina kupuje u fazi izgradnje, kao i mogućnost povrata PDV-a ukoliko je to kupovina prve nepokretnosti. Osim toga, investitori obično daju mogućnost otplate na veći broj rata, a stambeni kredit se odobrava nakon što je objekat na 80% izgrađenosti, te postoji rešenje gotovo za svakoga.
Saveti
Sagledajmo hipoteku iz drugog ugla! Najčešća pitanja i odgovori o hipoteci
U svetu nekretnina, pojam hipoteke ima značajno i frekventno mesto. Mnogi kupci stanova požele da kupe stan za koji se ispostavi da je opterećen hipotekom, ili pak razmatraju stambeni kredit koji sam po sebi podrazumeva hipoteku. U nastavku teksta osvrnućemo se na najčešće nedoumice koje muče one koji se prvi put susreću sa ovim terminom.
Nove zgrade i projekti
Do 50% niža cena kvadrata na 20 minuta od centra Novog Beograda
Cene kvadrata rastu, a ekonomski stručnjaci procenjuju da će i dalje biti na visokom, ali stabilnom nivou. Samo u poslednjih godinu dana cene kvadrata u Beogradu su porasle za 15% za stanove u starogradnji i za 30% za stanove u novogradnji, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.
Saveti
Prateci ove savete možete da kupite stan i da zaradite

Mnogi ljudi maštaju o svom domu kao mesto na kojem mogu da stvaraju uspomene, ali postoje i oni koji stan posmatraju kao investiciono sredstvo. Bez obzira da li se kuća ili stan kupuje za život ili kao investicija, postoji mnogo načina kako doći do kupovine nepokretnosti. 

Tržište nekretnina / Saveti
Kako kupiti stan na kredit posle korone?

Miloš Mitić, operativni direktor City Experta, nastavlja sa analizom domaćeg tržišta nekretnina, sa posebnim osvrtom na dva veoma bitna činioca u kupoprodajnom procesu i na promene u njihovom poslovanju koje su nastale u ovoj godini. To su banke i procenitelji.

Novo iz City Experta
City Expert istražuje: da li će učešće za kupovinu prvog stana stvarno biti smanjeno na 10%?

U Srbiji se brzo pronela vest da je Narodna banka Srbije 11.06.2020. godine, donela novim propis po kojem za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 dosto).

Pravni saveti
Predugovor o prodaji nepokretnosti za odobravanje stambenog kredita

Mnoge banke ne zahtevaju da predugovor o prodaji nepokretnosti bude overen za potrebe odobravanja stambenog kredita kupcu, ali...

Pravni saveti
Aleksandra Andrejić

Advokat, Aleksandra Đ. Andrejić, piše o tome šta se dešava sa kaparom u slučaju neodobravanja stambenog kredita. Kupci smatraju da nije njihova krivica ako im banka ne odobri stambeni kredit, ali kako nema zakonskih odredbi koje regulišu ovu situaciju, Aleksandra savetuje kako najbolje rešiti ovo pitanje.