Ugovor

Pravni saveti
Bitni i obavezni elementi ugovora o zakupu nepokretnosti

Bitni i obavezni elementi ugovora o zakupu nepokretnosti su ključni za uspostavljanje jasnih pravnih odnosa između zakupodavca i zakupca. U ovom blogu istražujemo osnovne definicije i pravne uslove u vezi sa zakupom o nepokretnosti.

Pravni saveti
Ugovor o poklonu - šta je, ko ga može zaključiti i ko plaća porez na poklon?
Ugovor o poklonu je dvostrani pravni posao koji proizvodi pravno dejstvo za života ugovornih strana. On je posebno neophodan ako je poklon za koji se formira ugovor nepokretnost, odnosno nekretnina.
Pravni saveti
Ugovor o zakupu stana - šta je i koji su njegovi elementi?
Kada ste pronašli zakupca kom ćete dati u zakup svoj stan, prelazi se na najvažniji deo – dogovaranje sa njim oko uslova zakupa i zaključenje samog ugovora.
Pravni saveti
Depozit za stan - šta je i kako se određuje visina depozita za izdavanje stana?

Kada dođe do toga da se useljavate u nov stan, u trenutku potpisivanja ugovora, vlasnik stana će verovatno zahtevati depozit, tačnije određenu sumu novca, koji predstavlja garanciju kojom se zakupodavac osigurava da nepokretnost neće biti oštećena, odnosno da će biti vraćena u prvobitno stanje.

Saveti za dijasporu
Procedura za nerezidente prilikom kupovine stana u Srbiji

“Svuda pođi, kući dođi”. Iako zvuči kao floskula, mnogi koji jednom zakorače i pređu liniju koja odvaja njihovo rodno mesto od mesta boravka uvek sa sobom ponesu tu rečenicu. I mnogi joj se vrate kasnije u životu, kada čeznu za svojom domovinom i svojom zemljom. Ukoliko više od godinu dana ne živite u Srbiji već u inostranstvu gde imate boravište i centar životnih aktivnosti, ali ste se odlučili da kupite stan ili kuću u svojoj domovini, postoje određeni propisi kako je to moguće da ostvarite kao lice koje se vodi kao nerezident Republike Srbije.

Nove zgrade i projekti / Pravni saveti
Kako se zaštiti ako investitor kasni u izgradnji?

Kupovina stanova u izgradnji je danas vrlo zastupljena. Sve je veći broj kupaca koji se odlučuju da kupi stan koji će biti izgrađen u nekoj od novih zgrada. Postoji veliki broj prednosti kod kupovine ovakve nepokretnosti, ali je potrebno da obratite pažnju i na potencijalne rizike.

Saveti za vlasnike
Kako u roku od 3 dana možete da izdate svoju nekretninu pouzdanim stanarima?

Iako mnogi maštaju o tome da imaju još jednu nekretninu koja im može doneti dodatnu mesečnu zaradu, nije sve tako jednostavno kako izgleda. Mnogi vlasnici koji žele da izdaju stan ili kuću, pa čak i poslovni prostor imaju problem sa “nepouzdanim” zakupcima. Kako znati da će zakupac zaista čuvati svoj novi dom kao da je njegov?

Pravni saveti / Tržište nekretnina
Da li razmišljate o kupovini kuće na selu?

Poslednjih nekoliko godina mladi bračni parovi se neretko odlučuju da svoju porodicu zasnuju u nekom od sela naše lepe zemlje. Tome je u određenoj meri doprinela i situacija izazvana korona virusom, čiji smo svedoci, kada smo shvatili da parče raja na selu ima ogromnu prednost u odnosu na život u stanovima u velikim gradovima. Nesumnjivo je da i jedna i druga životna sredina imaju i svoje prednosti i svoje mane.

Pravni saveti
Kako proglašenje dela Novog Beograda kulturnim dobrom utiče na prodavce stanova

Novobeogradski blokovi 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 i 30 proglašeni su za kulturno dobro, čime su prodavci nepokretnosti na ovim opštinama u obavezi da se prvo obrate Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Na ovaj način usporen je proces prodaje nepokretnosti u ovom delu Novog Beograda.

Saveti
Korisni saveti koji će vam pomoći da lakše završite dokumentaciju nakon kupovine nepokretnosti
Proces kupovine nepokretnosti zna da bude dugotrajan i stresan. Zato je važno da u celokupnom procesu imate pomoć licenciranog agenta koji će vas voditi kroz proces. City Expert agenti su tu da vam pomognu u procesu kupovine nepokretnosti, ali tu naša podrška ne prestaje. Nakon kupovine nepokretnosti, potrebno je da izvadite dodatnu dokumentaciju i obavite dodatne provere, a kako ne biste lutali tu smo da vam pomognemo i damo korisne smernice. Prateći ove savete sigurno ćete mnogo lakše završiti ceo papirološki proces i brže uživati u svom novom domu.
Pravni saveti
Na šta treba da obratite pažnju kod Ugovora o doživotnom izdržavanju?

Stariji građani često se odlučuju da svoju nepokretnost ostave onima koji vode brigu o njima. Ukoliko se odluče na taj korak, u tim trenucima se zaključuje ugovor o doživotnom izdržavanju. U našem pravnom sistemu ugovor o doživotnom izdržavanju je relativno česta pojava.

Pravni saveti
Ublažavanje forme punomoćja i saglasnosti kod prodaje nepokretnosti

Jedno od obeležja pravnog poretka Republike Srbije svakako jeste i velika promenljivost zakona. Zakoni se vrlo često menjaju, što je često neophodno s obzirom da društvene promene.

Novo iz City Experta
Kako je City Expert učinio kupovinu stana potpuno bezbednom

Uvreženo mišljenje je da je kupovina stana težak i spor proces za koji je potrebno mnogo sreće i živaca.

Pravni saveti
Pravo plodouživanja
Plodouživanje je lična službenost koja se sastoji iz ovlašćenja upotrebe i pribiranja plodova sa tuđe stvari. Saznajte da li plodouživalac može da proda stan, da li može da izda stan u zakup i šta se dešava ako hoćete da kupite stan sa teretom plodouživanja.
Pravni saveti
Kapara
Kod prodaje nepokretnosti, čest je slučaj da prilikom zaključenja predugovora o prodaji nepokretnosti kupac predaje prodavcu odrđeni iznos novca, kao obezbeđenje da će se zaključiti glavni ugovor o prodaji nepokretnosti u kom slučaju će se data kapara uračunati u ugovorenu cenu. Zakon ne propisuje iznos kapare, te je to isključiva stvar dogovora ugovornih strana.

Pages