Uknjiženi stanovi

Pravni saveti
Kako uknjižiti stan?

Pravo svojine na nepokretnosti stiče se upisom u katastar nepokretnosti. Ugovor o kupovini stana predstavlja samo osnov sticanja (iustus titulus) a neophodan je i način sticanja (modus acquirendi) - a to je upis u katastar nepokretnosti. Problem može nastati kada stan koji je predmet prodaje nije uknjižen u katastru nepokretnosti.

Pravni saveti
Neuknjižena kvadratura nepokretnosti
Aleksandra Đ. Andrejić, advokat, nam otkriva šta se dešava kada vlasnik hoće da proda stan sa neuknjiženom kvadraturom.
Saveti
osam faktora koji uticu na cenu nekretnine

Da biste procenili vrednost vaše nekretnine, prvo je potrebno da pogledate vrednosti sličnih nekretnina u vašoj okolini. Sigurno ste se pitali, a na osnovu čega se formiraju te cene? Više je faktora u pitanju, a najvažniji su ekonomski faktori na međunarodnom i domaćem tržištu, visina kamatnih stopa, kvalitet gradnje, lokacija i potražnja. Pročitajte više o tome šta tačno utiče na formiranje cene jedne nepokretnosti. Upravo ovaj tekst može da vam pomogne da odlučite po kojoj ceni ćete prodati vaš stan ili kuću.

Pravni saveti / Novo iz City Experta
Da li kupiti uknjižen ili neuknjižen stan?

Pre kupovine stana neophodno je da proverite njegov pravni status. Pravni status stana predstavlja skup informacija koje se tiču pitanja uknjiženosti stana i vlasništva na istom, kao i eventualno nekih pravnih tereta koji bi mogli da otežaju ili čak i onemoguće njegovu kupovinu.