Zajednička imovina supružnika

Pravni saveti
Sveti Trifun i Sveti Valentin - večita bitka između dva praznika

Svakog 14. februara aktuelna је tema da li se tog dana praznuje Sveti Trifun ili Sveti Valentin, odnosno Dan zaljubljenih, mada ima i onih koji kažu da je 14. februara Osmi mart i tako postanu zvezde na Jutjubu. Srpska pravoslavnа crkva praznuje Svetog Trifuna, koji kod Srba ima veoma dugu tradiciju i poštuje se vekovima. Slave ga mnogi esnafi i vinogradari, jer je reč o zaštitniku vina i vinove loze. Rimokatolička crkva istog datuma obeležava Svetog Valentina.

Pravni saveti
Kupovina stana u braku - posebna imovina kupca ili zajednička svojina supružnika

Kupac koji je u braku prilikom kupovine nepokretnosti treba da odluči da li će predmetna nepokretnost biti njegovo isključivo vlasništvo ili će na njoj posedovati pravo zajedničke svojine sa svojim supružnikom. Treća opcija je da se oba supružnika pojave u ulozi kupca, u kom slučaju je reč o susvojini.

Pravni saveti
Šta se dešava sa zajedničkom imovinom u slučaju gubitka supružnika - Aleksandra Anrdejić

U svom dosadašnjem poslovanju kompanija CITY EXPERT se više puta susrela sa situacijom da se kao prodavac stana pojavljuje lice čiji je supružnik preminuo. Naša obaveza kao posrednika u prometu nepokretnosti je da, između ostalog, utvrdimo da li je nepokretnost koja je predmet prodaje stečena za vreme trajanja braka, te da li predstavlja zajedničku imovinu supružnika.

Pravni saveti
Upis zajedničke svojine

Postoji više vrsta zajedničke svojine, kao što su zajednička svojina supružnika, zajednička svojina članova porodice zajednice ili zajednička svojina naslednika. Najviše pitanja dobijamo u vezi sa zajedničkom svojinom supružnika i zato ćemo vam u ovom tekstu objasniti sve što treba da znate o zajedničkoj svojini vašeg bračnog partnera i vas.