Kada mladi napuštaju dom svojih roditelja?

Zanimljivosti

Kada mladi napuštaju dom svojih roditelja?

Napuštanje doma nije prijatna situacija, bez obzira da li se radujemo samačkom životu i novim avanturama ili nam teško pada odvajanje od porodice i odlazak u nepoznato. Prema istraživanju Eurostata u Evropskoj uniji mladi napuštaju roditeljski dom u svojoj 26 godini života. Međutim, statistika nije ista za sve zemlje Evropske unije.

Kako navodi Eurostat, postoji razlika između severnih i zapadnih i istočnih i južnih zemalja. Tačnije, na severu i zapadu mladi odlaze u ranim dvadesetim, dok na istoku i jugu odlaze u kasnim dvadesetim.

Tako je zabeleženo da mladi iz Hrvatske napuštaju svoj dom sa 30 godina i više, Slovačkoj, Malti, Italiji i Portugalu sa 30 godina, dok sa druge strane mladi se u Danskoj sele već u 21. godini života, Luksemburgu u 19 i Švedskoj u 17.

Prema ranijem istraživanju Eurostata iz 2019. godine mladi u Srbiji starosne dobi od 18 do 34 godine žive sa roditeljima u 71,9 odsto slučajeva. Podaci pokazuju i da su žene sklonije ranijem samostalnom životu od muškaraca.

Kada mladi napuštaju dom svojih roditelja?
Foto: Screenshot/ec.europa.eu/yth_demo_030

Žene spremnije ranije da se osamostale u odnosu na muškarce

I u Zemljama Evropske unije statistika pokazuje da žene napuštaju dom svojih roditelja ranije nego muškarci. Razlika u godinama iseljenja između žena i muškaraca se menja od zemlje do zemlje, a u zemljama u kojima mladi kasnije napuštaju dom razlika u godinama je mnogo veća u odnosu na zemlje u kojima mladi ranije napuštaju dom roditelja.

U Evropskoj uniji u proseku muškarci odlaze sa 27 godina, a žene sa 25. U Rumuniji je razlika veća pa muškarci odlaze sa 30 godina, a žene sa 25, Bugarskoj sa 32, a žene sa 27, dok je u Hrvatskoj razlika 4 godine, jer muškarci odlaze sa 34, a žene sa 30.

Najmanja razlika u godinama iseljenja između muškaraca i žena je u Švedskoj, Luksemburgu i Estoniji – ni manje od godinu dana.

Kada mladi napuštaju dom svojih roditelja?
Foto: Screenshot/ec.europa.eu/yth_demo_030

Ukoliko vi napuštate dom roditelja i u potrazi ste za stanom koji će vam pružiti sigurnost, mir i udobnost, na našem sajtu postoji veliki izbor nekretnina u Beogradu i Novom Sadu. Znamo da samo preseljenje iziskuje dodatne troškove, a kako bismo vam olakšali ceo proces, naša usluga je za sve zakupce potpuno besplatna. Uverite se sami i na našem sajtu pretražite dostupne nekretnine

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Izdavanje stanova Beograd