Kako da lako prodate stan

Saveti

Kako da prodam stan lako?

"Da li da prodajem stan sad ili da čekam?" je pitanje koje smo u poslednje vreme čuli mnogo puta. Za vreme vanrednog stanja, u medijima su se pojavila različita predviđanja u vezi sa kretanjem cena na tržištu nekretnina. Trenutno, na osnovu naših saznanja, cena kvadrata nekretnina za prodaju u Srbiji se nije promenila u odnosu na stanje pre korone, i nema nikakvih naznaka da će da se promeni u narednom periodu.

A život ne može da čeka. Možda vam je potreban veći stan jer je novi član porodice na putu? Ili ste nasledili stan sa bratom ili sestrom, pa želite da ga prodate i kupite dva manja? Priča ima koliko i sudbina, ali većina počinje na isti način: jedna nekretnina mora da se proda da bi kupila druga.

I to je taj prvi, ujedno i najteži korak. Ako pogledate situaciju iz druge perspektive, prodaja stana je jedno novo životno iskustvo, koje može da bude sasvim prijatno, pod uslovom da postavite stvari kako valja.

1. IZABERITE PRAVU AGENCIJU ZA PROMET NEKRETNINA

Ako želite, možete da pokušate da prodate nekretninu sami, ali to vam ne bismo savetovali. Previše posla i skrivenih komplikacija/troškova, nikog da vam pruži podršku i savete, a o potrošenom vremenu da ne pričamo.

Naša preporuka je da se obratite profesionalcima. Angažovanjem agencije za nekretnine, dobijate stručnu pomoć i vođenje kroz kupoprodajni proces. Uvek bismo vam preporučili da poverenje date jednoj agenciji, umesto da plasirate oglas na više mesta, da biste sprečili haos u životu i koordinisanje poseta agenata prodaje iz različitih agencija i njihovih klijenata. Više gledanja stana ne znači nužno i bržu prodaju.

Prilikom izbora agencije za nekretnine, obavezno uzmite u obzir sledeće kriterijume: cenu posredničke provizije, kako izgleda web prezentacija agencije i najvažnije, kako su predstavljene nekretnine na web prezentaciji.

Posrednička provizija:

Potrebno je da potpišete ugovor o posredovanju u kojem će biti definisana visina provizije, koja se određuje u zavisnosti od visine postignute kupoprodajne cene. U većini agencija je 2 do 3%, u City Expert agenciji za nekretnine je najniža na tržištu.

To je moguće jer je City Expert jedinstveni onlajn servis za promet nekretnina koji je uveo velike novine na tržište nekretnina u Srbiji i učinio prodaju stanova efikasnom i bezbednom. To je posebno važno sad, posle vanrednog stanja, kad se svaki dinar računa.

Izgled web prezentacije agencije

Uveliko smo zakoračili u doba Interneta. Savremeni kupci su promenili navike, vreme provode na društvenim mrežama, a umesto štampanih oglasa, prednost daju oglasima na Internetu. Velika lampica upozorenja je ako agencija za prodaju stanova ima web prezentaciju koja izgleda kao da je postavljena pre 10 godina, jer toliko se i trudi da prati savremene trendove u prometu nekretnina.

Kako su predstavljene nekretnine na web prezentaciji

Dobre fotografije stana će sigurno privući kupce. Istinite fotografije koje ne umanjuju mane stana, ako ih ima, će privući ozbiljne kupce. Ako istinite fotografije prati i detaljan opis nekretnine, sa očekivanim troškovima, opremljenošću i mogućnostima za dogovor, privući ćete baš onog jednog kupca koji vam je potreban da prodate stan.

City Expert je na tržište doneo nov način predstavljanja nekretnine koju do sad niko nije uspeo da prevaziđe. Za svaku nekretninu pravimo multimedijalnu prezentaciju koja uključuje profesionalne fotografije, video snimak i tlocrt stana koji je povezan sa pogledom od 360° na svaku prostoriju. Zahvaljujući svim tim informacijama, korisnici našeg sajta mogu da virtuelno prošetaju kroz vaš stan za prodaju, da ga pogledaju iz svakog ugla i da steknu pravu sliku o njemu. To smanjuje broj fizičkih poseta stana, ali dovodi samo zainteresovane kupce.

2. PRIKUPITE POTREBNU DOKUMENTACIJU

Osnov uspešne prodaje stana je validna dokumentacija kojom dokazujete vlasništvo nad stanom. Vlasnička dokumenta su: vlasnički list, kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu, ugovor o doživotnom izdržavanju, rešenje o nasleđivanju. U slučaju da stan ima više vlasnika, potrebno je da dobijete saglasnost svih suvlasnika za prodaju. 

Važno je i da su svi računi za komunalije na vaše ime i izmireni, da ne postoji dug prema nekom komunalnom preduzeću.

Pod uslovom da ste angažovali agenciju, a nadamo se da ćete, ona će vas uputiti kako da pribavite svu potrebnu dokumentaciju. U City Expertu je uredna vlasnička dokumenacija na prvom mestu prioriteta - nekretnina ne može biti oglašena kod nas ako ne može da se proda.

Vrlo bitna stavka je da li je vaša nekretnina uknjižena, tj. zavedena u katastru nepokretnosti, jer su banke postavile uslov da odobravaju stambene kredite samo za uknjižene stanove. Ako uzmete u obzir da su više od 80% kupaca kreditni kupci, biće vam jasno zašto je to važno. Istina je da postoje i keš kupci, ali veća je verovatnoća da ćete naići na kreditnog. Ako je nekretnina neuknjižena, biče potrebno da dostavite potvrdu da je pokrenut proces ozakonjenja/legalizacije.

Kako da lako prodate stan

3. ODREDITE RAZUMNU CENU NEKRETNINE

Ako želite da se vaš stan brzo proda, potrebno je da znate koja mu je tržišna cena. Cene nekretnina su u poslednjih nekoliko godina u porastu, što je dobar znak za vlasnike koji žele da prodaju stan, ali prava vrednost vaše nekretnine zavisi od nekoliko izmerivih faktora: lokacije, stukture, kvadrature, kvaliteta gradnje, stanja nekretnine, opremljenosti, kao i kretanja tržišta. Ali pre svega, kretanja tržišta – ako imate sreću da se vaš stan za prodaju nalazi u kraju za kojim vlada potražnja, dobićete bolje uslove za prodaju: više kupaca koji će da se nadmeću oko stana.

Pristupite određivanju cene kao profesionalac: slušajte savet agenta prodaje iz agencije za nekretnine koju ste angažovali.

Vaša cena mora da bude blizu tržišne. Previsoka cena će da odbije neke kupce odmah i produžiće vreme prodaje. Već spomenutih 80% kreditnih kupaca mora da plati procenu vrednosti nekretnine, koju vrši procenitelj kojeg imenuje banka. On će na osnovu parametara da utvrdi realnu cenu nekretnine, I to će biti iznos kredita koji će banka odobriti. Ako se vaša cena i procenjena cena mnogo razlikuju, moguće da kreditni kupci neće moći da kupe vaš stan. To nas dovodi do poslednje stavke:

4. BUDITE FLEKSIBILNI

Od momenta kad prvi potencijalni kupac dođe da pogleda vaš stan, što će uz City Expert biti veoma brzo, stvari će postati životne. Zahvaljujući činjenici što smo omogućili direktnu komunikaciju vlasnika tj. vas i zainteresovanog kupca, možete da računate na značajnu uštedu vremena i na lakši dogovor sa kupcem.

Možda će biti potrebna samo jedna poseta, a možda i nekoliko njih da nađete pravog kupca. U svakom slučaju, budite spremni da pokažete stan koliko god puta treba. Uz City Expert možete da računate na dobro obaveštene kupce koji ne žele da traće ničije vreme, a ponajmanje svoje.

Takođe, budite spremni da korigujete cenu. Za pregovore oko cene na raspolaganju vam stoje City Expert agenti, koji iako nisu prisutni prilikom gledanja stana, rade sve što rade i agenti u tradicionalnim agencijama, tj. vode pregovore telefonski. Njima je u interesu da sklope posao na zadovoljstvo obe strane.

Budite spremni i da promenite neka mišljenja. Primetili smo da mnogo naših korisnika, vlasnika stanova u staroj gradnji, inistira na visokim cenama stanova jer su ubeđeni u "kvalitet nekretnine". To mišljenje je, na žalost, diskutabilno. Potpuno renovirani stan u starogradnji ne može da bude cenovno izjednačen sa stanom u novogradnji prosto zato što se nalazi u zgradi koja je starija. I još jedna bitna stavka: kupac nema prava na povraćaj PDV-a, već samo na oslobađanje od poreza na apsolutna prava, čiji iznos je nekoliko puta manji.

Kako da lako prodate stan

Ima tu još mnogo priča, ali smo se trudili da vam spomenemo najvažnije na putu prodaje stana. Ako prodaji stana otvoreno i razumno, uz pomoć i podršku jedinstvenog servisa za promet nekretnina, vrlo brzo možete postići željene rezultate. Tako da, ukoliko želite da prodate stan u Beogradu ili u Novom Sadu, ponudite svoju nekretninu ovde i očekujte naš poziv ili nas pozovite na 011 44 26 000.

City Expert
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova