Sigurna kupovina stana uz PROJEKTNO FINANSIRANJE

Saveti

Sigurna kupovina stana uz PROJEKTNO FINANSIRANJE

Trend na srpskom tržištu nekretnina je porast kupovine stanova u novogradnji. Po podacima City Expert-u, broj realizovanih kupoprodajnih procesa u 2019. godini u segmentu novogradnje je veći za 20% u odnosu na isti period prošle godine.

Pošto su kupci zainteresovani za novogradnju, a mi smo uvek zainteresovani da pomognemo kupcima, u ovom tekstu smo želeli da vam predstavimo najsigurniju opciju za kupovinu stana u izgradnji

Klasična kupovina stana od građevinskog investitora uz stambeni kredit

Novogradnja je privlačna za kupovinu jer kupci dobijaju stan koji je sagrađen po savremenim standardima gradnje i za koji nisu potrebna dalja ulaganja. Ako želite da kupite stan uz pomoć stambenog kredita, neophodan uslov je da stan bude minimum 80% završen i to u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom. To je potrebno da bi stan mogao da bude predmet hipoteke, odnosno garancija za stambeni kredit koji podižete.

Kao što banka proverava vašu kreditnu sposobnost, važno je da i vi proverite građevinskog investitora od kojeg želite da kupite stan. Prvo, proverite da li se uopšte nalazi u sistemu PDV-a. Zatim se raspitajte koje projekte je radio do sada, da li ih je završio u roku, kad je rok za izgradnju vaše zgrade, da li slučajno već ne kasni u nekoj fazi izgradnje…

Čak iako sve izgleda kako treba, kupovina stana u izgradnji uvek nosi izvestan rizik, zato što, u najgorem slučaju, investitor može da ostane bez sredstava i da ne izgradi sve što je obećao. Ili da ne dobije upotrebnu dozvolu za novu zgradu, pa da ne možete da se uknjižite stan tj. sebe kao vlasnika 1/1.

Zato je, za sve kreditne kupce koji žele da kupe stanove u izgradnji, dobra ideja i dodatna mere obezbeđenja da kupe stan u izgradnji u sistemu projektnog finansiranja.

Šta je projektno finansiranje?

Projektno finansiranje je kada banka i građevinski investitor sarađuju u zajedničkom projektu izgradnje nekretnine. To je dobitna kombinacija za sve strane koje učestvuju: investitore, banku i kreditne kupce.

Smanjen rizik

Banka finansira izgradnju i garantuje za izgradnju. Uz projektno investiranje, građevinski investitori imaju stabilno i sigurno finansiranje uz nisku kamatu, a kupci stanova su zaštićeni od rizika da investitor neće ispuniti obaveze.

Kraći rokovi zidanja

Za razliku od običnih investitora koji sredstva za gradnju obezbeđuje prodajom stanova, “projektni investitor” ima već obezbeđena sredstva za sve faze izgradnje. To znači da ćete i vi brže stići do stana.

Kvalitet gradnje i poštovanje rokova

Banka kontroliše kako projekat napreduje, jer joj je veoma važno da zgrada bude izgrađena u dogovorenim rokovima I po standardima - kako bi prošla tehnički prijem, dobila upotrebnu dozvolu i bila uknjižena. Kao kupac, možete da budete sigurni da će vaš stan biti završen na vreme.

Bolji uslovi za stambene kredite

Kao partneru u gradnji, banci je u interesu da projekat bude uspešan i da se stanovi prodaju. Zato banka odobrava stambene kredite pod povoljnijim uslovima za kupce, uz već obezbeđenu projektnu dokumentaciju. 

Kupovina stana bez obzira na stepen izgrađenosti stana

Kao što smo već spomenuli, ako kupujete stan u izgradnji uz stambeni kredit, stan mora da bude minimum 80% završen. Ako kupujete stan u izgradnji iz projektnog investiranja u kojem učestvuje banka kod koje ste aplicirali za kredit, nije važno u kojoj meri je stan završen.

Obratite pažnju, to važi samo ako uzimate stambeni kredit kod banke koja kreditira investitora. Ako se odlučite da uzmete stambeni kredit od druge banke – onda važe ista pravila kao za bilo koju novogradnju koju gradi bilo koji investitor: stepen završenosti stana mora biti 80% ili više. (To u slučaju da nemate drugu nepokretnost na koju možete da stavite hipoteku.)

Cena kvadrata je ista bez obzira na stepen izgrađenosti stana

U projektnom investiranju, sve je crno na belo. Cena kvadrata je unapred određena, kako bi bila ekonomski opravdana. To znači da ne možete da se cenkate oko cene kvadrata za kupovinu u ranijoj fazi gradnje, kao kad je u pitanju “običan investitor”. Kod projektnog finansiranja, cena kvadrata je ista bez obzira na fazu izgrađenosti. Ali to znači i da neće biti neprijatnih iznenađenja: cena neće biti veća kad stan bude završen. 

Bez stresa

I na kraju, kao najveću prednost projektnog finansiranja bismo izdvojili SIGURNOST koju donosi kupcu. Ako kupujete stan u izgradnji preko projektnog finansiranja, kad “završite papirologiju”, možete da se opustite i mirno dočekate rok za useljenje.

City Expert
Prodaja stanova Beograd
Prodajem stan u Beogradu