Kupac

Nove zgrade i projekti / Pravni saveti
Kako se zaštiti ako investitor kasni u izgradnji?

Kupovina stanova u izgradnji je danas vrlo zastupljena. Sve je veći broj kupaca koji se odlučuju da kupi stan koji će biti izgrađen u nekoj od novih zgrada. Postoji veliki broj prednosti kod kupovine ovakve nepokretnosti, ali je potrebno da obratite pažnju i na potencijalne rizike.

Saveti
Da li ste znali da se većina stanova u Srbiji kupuje za keš?

Više od 70% stanova u Srbiji, u toku prethodne godine, kupljeno je gotovinom. Takođe, postoji veliki broj onih koji ulože ušteđevinu i uz pomoć keš kredita dođu do cifre koja će im omogućiti lagodno useljenje, opremanje, kao i renoviranje.

Saveti za vlasnike
Kako u roku od 3 dana možete da izdate svoju nekretninu pouzdanim stanarima?

Iako mnogi maštaju o tome da imaju još jednu nekretninu koja im može doneti dodatnu mesečnu zaradu, nije sve tako jednostavno kako izgleda. Mnogi vlasnici koji žele da izdaju stan ili kuću, pa čak i poslovni prostor imaju problem sa “nepouzdanim” zakupcima. Kako znati da će zakupac zaista čuvati svoj novi dom kao da je njegov?

Pravni saveti
Projektno finansiranje kao unosan vid poslovanja

Kupci koji su zainteresovani za kupovinu stanova u novogradnji od investitora, verovatno su se se susreli sa terminom projektnog investiranja. U ovom tekstu ćemo pokušati da objasnimo o čemu je zapravo reč.

Pravni saveti
Koje poreske pogodnosti ima kupac prvog stana?

Ukoliko se radi o kupcu prvog stana, bez obzira da li je dužan da plati porez na prenos apsolutnih prava ili PDV, propisana su određena oslobođenja. Uslovi koje kupac treba da ispuni su prilično slični za obe vrste poreza.

Pravni saveti
Prodaja nepokretnosti sa pravom plodouživanja

Prodaja nepokretnosti na kojoj je ustanovljeno pravo plodouživanja u korist određenog lica je moguća. Međutim, šanse da ćete pronaći kupca koji će kupiti nepokretnost sa ovim teretom su gotovo ravne nuli. Zbog toga je preporuka da se plodouživanje obriše iz katastra nepokretnosti pre njene prodaje.