Porez

Pravni saveti
Kako izbeći porez na kapitalnu dobit?

Saznajte više o tome kako izbeći plaćanje poreza na kapitalnu dobit i prema Zakonu ostvariti svoje pravo nakon prodaje stana. Informišite se na vreme!

Pravni saveti
Porez na imovinu - kada se plaća i ko je obveznik poreza?

Naš narod je iznedrio izreku, “mora samo da se umre i da se plati porez”. Da li ste znali da se porez na imovinu u Srbiji može platiti čak iz 4 puta u toku godine? Porez na imovinu se utvrđuje na godišnjem nivou u ukupnom iznosu, ali je omogućeno da se tako utvrđen iznos plaća tromesečno, dakle četiri puta godišnje i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Međutim, to ne sprečava poreskog obveznika da ga isplati i jednokratno.

Pravni saveti
Koje poreske pogodnosti ima kupac prvog stana?

Ukoliko se radi o kupcu prvog stana, bez obzira da li je dužan da plati porez na prenos apsolutnih prava ili PDV, propisana su određena oslobođenja. Uslovi koje kupac treba da ispuni su prilično slični za obe vrste poreza.

Pravni saveti
Koji porez plaćate prilikom kupovine stana - porez na prenos apsolutnih prava ili PDV?

Prilikom kupovine stana kupac je obavezan da plati porez, bilo da se radi o porezu na prenos apsolutnih prava, bilo da je reč o porezu na dodatu vrednost (PDV). Neretko dolazi do mešanja ove dve vrste poreza, te ćemo u ovom tekstu pokušati da pojasnimo koji porez će kupac zapravo platiti.

Pravni saveti
Porez na kapitalne dobitke

Prilikom prodaje nepokretnosti prodavci treba da vode računa i o porezu na kapitalne dobitke. Nisu retke situacije da prodavci ovu poresku obavezu smetnu sa uma, najčešće iz neznanja da ona uopšte i postoji. Međutim, Poreska uprava će ovaj porez obračunati, a poreski obveznik će se naći u riziku da protiv njega bude pokrenut i prekršajni postupak zbog poreskog prekršaja.

Pravni saveti
Nema više poreskih prijava! Da li je baš tako?

Stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019) 1. januara 2020. godine, vesti su bile preplavljene naslovima „kupujete stan - nema više poreskih prijava“. Ne dajte da vas ovakvih naslovi zavaraju. Poreske prijave se podnose i dalje, a promenjen je samo način na kojih ih možete podneti.

Pravni saveti
Oslobađanje od poreza prilikom kupovine stana
Kada se odlučite za kupovinu stana, mogućnost oslobađanja od dodatnih troškova će vam sigurno olakšati ceo proces i omogućiti da sa manje brige započnete novo poglavlje svog života. Kako biste izbegli nedoumice u vezi sa plaćanjem poreza i mogućnošću da ga se oslobodite, pročitajte naš blog i prevaziđite sve izazove koji se mogu pojaviti.
Pravni saveti
Porezi koje treba platiti prilikom prodaje stana
Kako biste izmirili sve svoje poreske obaveze koje se tiču posedovanja nepokretnosti i njihove prodaje, važno je da znate koji sve porezi postoje, u kojim situacijama ste dužni da ih izmirite, kada ih morate prijaviti i kada dospevaju za plaćanje.
Pravni saveti
Kako je zakon uredio pitanje poreza na izdavanje nepokretnosti i koje su poreske obaveze zakupodavca?
Porez na prihode od nepokretnosti uređen je Zakonom o porezu na dohodak građana...