Upis u katastar

Tržište nekretnina
Kupovina stana u izgradnji: procedura pre i posle useljenja!
Kupovina stana u novogradnji donosi nesumnjive prednosti za buduće vlasnike - život u novom i modernom domu, potencijalno nižu cenu jer se nekretnina kupuje u fazi izgradnje, kao i mogućnost povrata PDV-a ukoliko je to kupovina prve nepokretnosti. Osim toga, investitori obično daju mogućnost otplate na veći broj rata, a stambeni kredit se odobrava nakon što je objekat na 80% izgrađenosti, te postoji rešenje gotovo za svakoga.
Saveti
Katastar nepokretnosti: kako da upišem svoju nekretninu?
Katastar nepokretnosti je javni registar u kom su evidentirani svi relevantni podaci o nepokretnostima u Srbiji. Iako često velika nepoznanica za građane i uzročnik glavobolje, ovaj registar i zakoni koji ga prate su organizovani u cilju uspostavljanja i održavanja tačne evidencije o nekretninama radi sigurnosti pravnog prometa.
Pravni saveti
Kako uknjižiti stan?

Pravo svojine na nepokretnosti stiče se upisom u katastar nepokretnosti. Ugovor o kupovini stana predstavlja samo osnov sticanja (iustus titulus) a neophodan je i način sticanja (modus acquirendi) - a to je upis u katastar nepokretnosti. Problem može nastati kada stan koji je predmet prodaje nije uknjižen u katastru nepokretnosti.

Pravni saveti
Šta je Clausula intabulandi?

Prilikom kupovine, ili bilo kog drugog vida prometa nepokretnosti - razmena, poklon, ustupanje za života, sigurno ćete se susresti sa pravnim pojmom „clausula intabulandi“. Iako su pravnici skloni upotrebi latinskih reči i fraza u svom poslu, ovaj pojam se ustalio i među laicima, tako da je mnogo češća upotreba ovog latinskog pojma nego njegovog značenja u našem jeziku.

Pravni saveti
BOLI LI VAS GLAVA OD KATASTRA?

Pojam „katastar nepokretnosti“  zakonom je definisan kao osnovni i javni registar, koji sadrži prostorne i opisne podatke o nepokretnostima, podatke o stvarnim pravima na njima, kao i drugim pravima i činjenicama čiji je upis u katastar predviđen zakonom.

Pravni saveti
Neuknjižena kvadratura nepokretnosti
Aleksandra Đ. Andrejić, advokat, nam otkriva šta se dešava kada vlasnik hoće da proda stan sa neuknjiženom kvadraturom.
Pravni saveti
Novi zakon o postupku upisa u katastar
Novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018 i 95/2018) stupio je na snagu 8. juna 2018. godine. Mi u City Expertu znamo koliko nove tehnologije ubrzavaju i olakšavaju proces prometa nepokretnosti. Ubrzavanje procesa upisa u katastar nepokretnosti je bio jedan od razloga za donošenja ovog Zakona. Saznajte više o ovim promenama u nastavku teksta.
Pravni saveti
Katastar nepokretnosti
Katastar nepokretnosti je javni registar u koji se upisuju nepokretnosti, prava na nepokretnostima, zabeležbe i predbeležbe. Za vođenje katastra nepokretnosti u Republici Srbiji nadležan je Republički geodetski zavod, a javnosti je omogućen javni pristup preko internet sajta. Na ovom internet sajtu možete pronaći podatke o nepokretnostima koje su upisane u katastar, kao i o njihovim upisanim vlasnicima.