Vlasnik

Saveti za vlasnike
Pet najčešćih grešaka koje vlasnici stanova prave u proceni svoje nekretnine!
Ukoliko posedujete nekretninu i spremni ste da je izdate u zakup ili prodate, ključno važna stavka na samom početku je ispravna procena njene vrednosti. Možda mislite da to nije tako teško i verovatno ste čuli da je zlatno pravilo naći prosek cena nekretnina sličnih vašoj u istom naselju. To je dobar orijentir jer cenu svake nekretnine u najvećoj meri definiše stanje na tržištu, odnosno ponuda i potražnja u datom trenutku. S tim u vezi, možete se naći u situaciji kada je bolje da sačekate ili pak ubrzate prodaju svoje imovine.
Saveti za vlasnike
Na ovaj način nećete naći kupca ili zakupca

City Expert agenti su tu da procene realnu vrednost nekretnine i pomognu vlasnicima da je izdaju u najbržem roka. Često se dešava da, nakon više saveta, vlasnici ipak ostanu pri svom stavu, ali nakon što uvide da je cena zakupa ipak previsoka jer je interesovanje za nekretninu malo, odlučuju se da poslušaju savete licenciranih agenata i da koriguju cenu zakupa.

Saveti za vlasnike
Kako u roku od 3 dana možete da izdate svoju nekretninu pouzdanim stanarima?

Iako mnogi maštaju o tome da imaju još jednu nekretninu koja im može doneti dodatnu mesečnu zaradu, nije sve tako jednostavno kako izgleda. Mnogi vlasnici koji žele da izdaju stan ili kuću, pa čak i poslovni prostor imaju problem sa “nepouzdanim” zakupcima. Kako znati da će zakupac zaista čuvati svoj novi dom kao da je njegov?

Pravni saveti
Zaštićeni stanari – večiti podstanari?

U Srbiji trenutno postoji nekoliko hiljada zaštićenih stanara. Prema poslednjim procenama reč je oko 3.000 građana, od kojih oko 1.400 živi u Beogradu.

Pravni saveti
Prodaja nepokretnosti sa pravom plodouživanja

Prodaja nepokretnosti na kojoj je ustanovljeno pravo plodouživanja u korist određenog lica je moguća. Međutim, šanse da ćete pronaći kupca koji će kupiti nepokretnost sa ovim teretom su gotovo ravne nuli. Zbog toga je preporuka da se plodouživanje obriše iz katastra nepokretnosti pre njene prodaje.

Novo iz City Experta
Nova opcija za vlasnike: Pokažite stan preko video poziva!

Prodaja stana ili traženje sigurnih zakupaca nikada nisu bili lak posao, a posebno ne sad, u vreme globalne pandemije kojoj se ne vidi kraj. Kako prodati stan a ograničiti fizičke kontakte? Kako efikasno naći zakupce a ne izložiti svoje zdravlje nepotrebnim rizicima?

Saveti
Kakav ste zakupodavac?

Milan je uspešan zakupodavac jer je shvatio dve velike istine u izdavanju nekretnine: Ako nekretnina stoji prazna, ona pravi rashode, a ne prihode. Zato je neophodno da je redovno oglašava na adekvatnim kanalima i da se iskoriste sve prednosti novih tehnologija.

Pravni saveti / Novo iz City Experta
Da li kupiti uknjižen ili neuknjižen stan?

Pre kupovine stana neophodno je da proverite njegov pravni status. Pravni status stana predstavlja skup informacija koje se tiču pitanja uknjiženosti stana i vlasništva na istom, kao i eventualno nekih pravnih tereta koji bi mogli da otežaju ili čak i onemoguće njegovu kupovinu.

Saveti / Novo iz City Experta
5 razloga da dozvolite držanje kućnih ljubimaca u svom stanu za izdavanje

Kućni ljubimci u stanu za izdavanje? Psi i mačke kao podstanari? Zar mi neće oštetiti stan? Verovatno se svako od vlasnika nekretnine za izdavanje pre ili kasnije zapitao ovo. Odgovori na sva ova pitanja su: DA. Moguće je da će držanje ljubimaca ostaviti neke tragove na stanu, ali sa druge strane postoje značajne prednosti za stanodavce koji dozvoljavaju držanje životinja u iznajmljenom stanu.

Saveti
Kako formirati visinu kirije
Jedno od pitanja koje često čujemo je: Kako formirati visinu kirije? Morate proceniti nekoliko važnih stavki.