Zabeležbe

Pravni saveti
BOLI LI VAS GLAVA OD KATASTRA?

Pojam „katastar nepokretnosti“  zakonom je definisan kao osnovni i javni registar, koji sadrži prostorne i opisne podatke o nepokretnostima, podatke o stvarnim pravima na njima, kao i drugim pravima i činjenicama čiji je upis u katastar predviđen zakonom.

Pravni saveti
Kupovina nepokretnosti koje spadaju u kulturna dobra

Beograd je prostor koji je kroz sve prethodne vekove bio mesto susretanja, preplitanja, međusobnog prožimanja različitih naroda, kultura, vera, pa i civilizacija. Na teritoriji mnogih gradskih opština u Beogradu nalaze se kulturna dobra koja predstavljaju stvari i tvorevine materijalne i duhovne kulture koja imaju svojstva od posebnog značaja za kulturu, umetnosti i istoriju, i koje kao takve uživaju posebnu zaštitu.

Pravni saveti
Katastar nepokretnosti
Katastar nepokretnosti je javni registar u koji se upisuju nepokretnosti, prava na nepokretnostima, zabeležbe i predbeležbe. Za vođenje katastra nepokretnosti u Republici Srbiji nadležan je Republički geodetski zavod, a javnosti je omogućen javni pristup preko internet sajta. Na ovom internet sajtu možete pronaći podatke o nepokretnostima koje su upisane u katastar, kao i o njihovim upisanim vlasnicima.