Zakon

Pravni saveti
Ko je upravnik zgrade i šta mu je posao?
Poslednjih decenija porastom gradnje i broja stanovnika u prestonici, značajno su se se uvećale potrebe za organizovanjem svih aspekata stanovanja u stambenim zgradama, kao što su redovno održavanje, upravljanje troškovima i popravka kvarova. Za sva pitanja stambene zajednice ranije su bili zaduženi predsednici skupštine stanara koji su najčešće i sami bili vlasnici stanova, a poslednjih godina se ova odgovornost sve više prenosi na profesionalnu upravu. Štaviše, postoji podatak da preko 50% stambenih zajednica u Beogradu angažuje profesionalne upravnike.
Savetujemo Ruse
Koje uslove za srpsko državljanstvo treba da ispune Rusi?

Državljanstvo podrazumeva odnos između fizičkog lica i države. Sticanjem statusa državljanina, osoba dobija određena prava koja mu država garantuje (građanska, politička, socijalna, ekonomska itd) ali i obaveze i odgovornosti (npr. obavezni vojni rok). Dakle, postoje prava i obaveze koje su zagarantovana samo državljanima određene zemlje, dok stranci ista ne mogu ostvariti (npr. izborno pravo - pravo da bira i bude izabran). Državljanstvo po pravilu predstavlja odnos trajnog karaktera, koji može prestati samo u određenim slučajevima, uz ispunjenost propisanih uslova.

Nove zgrade i projekti / Pravni saveti
Kako se zaštiti ako investitor kasni u izgradnji?

Kupovina stanova u izgradnji je danas vrlo zastupljena. Sve je veći broj kupaca koji se odlučuju da kupi stan koji će biti izgrađen u nekoj od novih zgrada. Postoji veliki broj prednosti kod kupovine ovakve nepokretnosti, ali je potrebno da obratite pažnju i na potencijalne rizike.

Pravni saveti / Zanimljivosti
Kako je zbog kuće Bog završio na sudu?

U saveznoj državi Arizona, 1970. godine jedna žena podnela je tužbu protiv Boga, čija je vrednost bila 100.000,00 dolara, tužeći ga za nemar jer je dozvolio da grom udari u njenu kuću i spali je do temelja. S obzirom na to da se tuženi nije pojavio na sudu dobila je spor. Ostaje nejasno ko joj je nadoknadio štetu koju je pretrpela.

Pravni saveti
Kako proglašenje dela Novog Beograda kulturnim dobrom utiče na prodavce stanova

Novobeogradski blokovi 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 i 30 proglašeni su za kulturno dobro, čime su prodavci nepokretnosti na ovim opštinama u obavezi da se prvo obrate Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Na ovaj način usporen je proces prodaje nepokretnosti u ovom delu Novog Beograda.

Pravni saveti
Da li je opravdan zahtev investitora da se odreknete zajedničkih prostorija?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada jasno pravi razliku između posebnih i zajedničkih delova zgrade. Nad zajedničkim delovima zgrade vlasnici posebnih delova imaju pravo zajedničke nedeljive svojine.

Pravni saveti
Šta je stambena zajednica i kako utiče na život stanara u jednoj zgradi?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada uveo je pojam stambene zajednice, koju čine svi vlasnici posebnih delova zgrade (stanova). Stambena zajednica ima status pravnog lica, upisuje se u Registar stambenih zajednica koji vodi jedinica lokalne samouprave, ima poslovno ime pod kojim se pojavljuje u pravnom prometu, a koje obavezno sadrži oznaku "stambena zajednica" i adresu zgrade za koju je formirana, matični broj, PIB i tekući račun.

Pravni saveti / Novo iz City Experta
Da li kupiti uknjižen ili neuknjižen stan?

Pre kupovine stana neophodno je da proverite njegov pravni status. Pravni status stana predstavlja skup informacija koje se tiču pitanja uknjiženosti stana i vlasništva na istom, kao i eventualno nekih pravnih tereta koji bi mogli da otežaju ili čak i onemoguće njegovu kupovinu.

Pravni saveti
Kako je zakon uredio pitanje poreza na izdavanje nepokretnosti i koje su poreske obaveze zakupodavca?
Porez na prihode od nepokretnosti uređen je Zakonom o porezu na dohodak građana...