Zakon o stanovanju

Pravni saveti
Ko je upravnik zgrade i šta mu je posao?
Poslednjih decenija porastom gradnje i broja stanovnika u prestonici, značajno su se se uvećale potrebe za organizovanjem svih aspekata stanovanja u stambenim zgradama, kao što su redovno održavanje, upravljanje troškovima i popravka kvarova. Za sva pitanja stambene zajednice ranije su bili zaduženi predsednici skupštine stanara koji su najčešće i sami bili vlasnici stanova, a poslednjih godina se ova odgovornost sve više prenosi na profesionalnu upravu. Štaviše, postoji podatak da preko 50% stambenih zajednica u Beogradu angažuje profesionalne upravnike.
Pravni saveti
Načelo jedinstva nepokretnosti, mrtvo slovo na papiru

Prilikom kupovine stana sigurno ste se susreli sa situacijom da je na stanu kao imalac prava svojine upisano jedno lice, na objektu u kojem se stan nalazi neko drugo pravno ili fizičko lice, a sasvim treće na parceli na kojem je taj objekat izgrađen (često je reč o javnoj svojini, odnosno državnoj, pokrajinskoj, opštinskoj ili gradskoj svojini). Ovo kupcima stvara veliku nejasnoću i nedoumice.

Pravni saveti
Zaštićeni stanari – večiti podstanari?

U Srbiji trenutno postoji nekoliko hiljada zaštićenih stanara. Prema poslednjim procenama reč je oko 3.000 građana, od kojih oko 1.400 živi u Beogradu.

Pravni saveti
Da li je opravdan zahtev investitora da se odreknete zajedničkih prostorija?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada jasno pravi razliku između posebnih i zajedničkih delova zgrade. Nad zajedničkim delovima zgrade vlasnici posebnih delova imaju pravo zajedničke nedeljive svojine.

Pravni saveti
Kako rešiti problem sa zakupcem?

Skoro svako ko ima nameru da izda svoj stan susreće se sa određenim strahovima i strepnjama u pogledu mogućih problema sa budućim zakupcima. Šta ako zakupac neće da mi plati zakupninu? Šta ako napravi štetu u mom stanu? Kako da iselim zakupca koji neće da napusti stan? U nastavku ćemo pokušati da damo odgovore na ova pitanja, što Vam može biti od koristi ukoliko naiđete na neki od ovih problema.