Zakoni

Pravni saveti
Porez na imovinu - kada se plaća i ko je obveznik poreza?

Naš narod je iznedrio izreku, “mora samo da se umre i da se plati porez”. Da li ste znali da se porez na imovinu u Srbiji može platiti čak iz 4 puta u toku godine? Porez na imovinu se utvrđuje na godišnjem nivou u ukupnom iznosu, ali je omogućeno da se tako utvrđen iznos plaća tromesečno, dakle četiri puta godišnje i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Međutim, to ne sprečava poreskog obveznika da ga isplati i jednokratno.

Pravni saveti
Ko zapravo plaća porez na prenos apsolutnih prava?

Da bismo odgovorili na pitanje da li porez na prenos apsolutnih prava plaća prodavac ili kupac, moramo da razdvojimo zakonske odredbe koje regulišu ovu materiju od prakse u oblasti prometa nepokretnosti.

Pravni saveti
Zašto je važan ugovor o zakupu nepokretnosti

Nije retka situacija da vlasnici postignu saglasnost o davanju svog stana u zakup, a da sa zakupcem ne zaključe ugovor o zakupu. Mišljenja smo da je ovo velika greška zakupodavaca, koja ih kasnije može „koštati mnogo“.

Pravni saveti
Nema više poreskih prijava! Da li je baš tako?

Stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019) 1. januara 2020. godine, vesti su bile preplavljene naslovima „kupujete stan - nema više poreskih prijava“. Ne dajte da vas ovakvih naslovi zavaraju. Poreske prijave se podnose i dalje, a promenjen je samo način na kojih ih možete podneti.

Saveti
kako izdati nekretninu
Ovde ćemo pisati o temama koje se tiču stanovanja. To znači da ćete moći da porčitate, na primer, tekstove o uređenju stana, kako lakše izdati nekretninu...