5 najbitnijih koraka u prodaji kuće

Saveti za vlasnike

5 najbitnijih koraka u prodaji kuće

Odlučili ste da prodate svoju kuću, ali ne znate kako da to učinite. Odredili ste jednu cenu na  koju se niko već izvesno vreme ne javlja. Kada prodajete kuću, potrebno je da znate nekoliko stvari, kako bi proces tekao glatko. U ovom tekstu saznaćete kako da se na što bezbolniji i bolji način pripremite za prodaju kuće i kako da u što kraćem roku to ostvarite. Cena je samo jedan od razloga zbog kojih može da se desi da prodaja ne teče po planu, ali daleko od toga da je jedini.

Cenu određuje tržište

Kupili ste kuću u određenom periodu života, ali sada želite da je prodate. Cena koju ste tada platili može biti viša u odnosu na onu koja je sada, a sve to određuje tržište, odnosno koliko je kupac spreman da plati. Nekada je važno proceniti i da li je bolje da kuću renovirate, ili da je prodate u postojećem stanju. Zato je važno da vlasnici prepuste procenivanje vrednosti svoje nepokretnosti stručnim i obučenim ljudima, koji znaju kako se kreću cene na tržištu i koji mogu da je prodaju po najvišoj ceni, ali ne i da odbiju zainteresovane kupce zbog previsoke, nerealne cene. Licencirani agenti naše kompanije potpuno besplatno procenjuju vrednost nekretnine i pomažu u procesu prodaje, vršeći procenu na osnovu starosti nekretnine, cena u okruženju samog objekta, ali i u zavisnosti od kretanja na tržištu.

Potpuna dokumentacija

Kada ste se odlučili da prodate kuću, važno je da pripremite svu neophodnu dokumentaciju kako bi ubrzali proces prodaje i uštedeli vreme, kako sebi, tako i kupcima. Važno je da je vaša nekretnina upisana u katastar, da ste vi vlasnik te nekretnine, ali i da ne postoji upisani tereti ili nerešeni zahtevi, poput plodouživanja, zabrane raspolaganja ili zabeležbe spora. Agenti i pravni tim City Experta daju sve neophodne informacije oko pripreme dokumentacije i maksimalno olakšavaju proces prodaje. Katastarska parcela na kojoj se nalazi kuća i okućnica bi trebalo da bude u svojini vlasnika kuće. To je važno da bi mogli da prodate kuću kreditnim kupcima, jer banke ne daju stambene kredite za kuće čiji vlasnici nisu upisali svojinu na zemljištu, odnosno na parceli.

Pospremite svoju kuću

Ako ste se odlučili da prodate kuću, jako je važno da ona izgleda kao da je juče izgrađena. Očistite kuću detaljno, pokosite i uredite dvorište, sklonite nepotrebne stvari i one koje vam samo prave lom. Prvi utisak koji kupac ima kada dođe u neku nekretninu, obično je onaj koji ga vodi da jednu kuću odabere, a drugu ne. Potrudite se da sve izgleda lepo održavano, provetreno i čisto. Kupac treba da se oseća prijatno, zbog čega je važno da izbacite nepotrebne stvari. Upozorite buduće kupce ukoliko imate kućnog ljubimca, jer mnogi ljudi ih jednostavno ne vole, zbog čega može biti neprijatnosti. Nepotreban nameštaj je takođe potrebno izbaciti, jer ćete dobiti na prostoru i vaša kuća će delovati prostranije. Važno je da kuća bude besprekorno čista spolja i iznutra, kako bi se potencijalni kupac osećao prijatno i kako bi mogao da zamisli vašu kuću kao dom svoje porodice.

Renoviranje vam verovatno neće povećati cenu kuće

Renoviranje kuće pre prodaje može biti dobra ideja, ali morate imati na umu da to neće automatski značiti i veću cenu za vašu nekretninu. Dodatno ulaganje novca, izgubljeno vreme, jurnjava za dobrim majstorima, cene materijala, nedostatak radne snage, samo su neki od razloga zbog kojih može da vam presedne renoviranje kuće. Novac koji ste uložili obično se neće vratiti kroz prodaju nekretnine, a vreme koje ste izgubili, nepovratno je.

Ukoliko želite da prodate nekretninu, posavetujte se sa našim licenciranim agentima, koji zahvaljujući dugogodišnjem iskustvom znaju koliko jedna nekretnina vredi i šta treba uraditi kako bi i budući kupac i prodavac bili zadovoljni. Prodaja kuće je stresan posao, zbog čega je bitno da imate agenta, kako bi sa što manje problema prošli kroz prodaju.

Angažujte profesionalca

Kada imate problem sa automobilom, idete kod mehaničara, a kada boli zub kod stomatologa. Zašto biste sami prodavali nekreninu ako postoje profesionalci kojima je to posao. Posrednička provizija koju agencije naplaćuju može se činiti previsoka, ali ono što dobijate za uzvrat obično nema cenu.

Naša agencija za nekretnine omogućava isključivo bezbednu kupovinu i prodaju nekretnina. Vlasnici dobijaju kompletnu podršku naših agenata, tokom kupoprodajnog proseca zbog čega je nemoguće da se dogodi prevara.

Agencija City Expert transparentno predstavlja svaku nekretninu, kako bi se videli svi nedostaci i vrline jedne nekretnine. Pružamo neograničen pristup multimedijalnoj prezentaciji, profesionalne fotografije, video, pogled od 360 stepeni i interaktivnu mapu. Naši agenti znaju kako funkcioniše tržište, zbog čega mogu vrlo lako da odrede cenu vaše kuće i prodaju je.

Popunite formular ispod za više informacije i prepustite stresan posao, poput prodaje kuće, profesionalcima.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Prodajem stan u Beogradu