Kupovina prvog stana

Pravni saveti
Ko zapravo plaća porez na prenos apsolutnih prava?

Da bismo odgovorili na pitanje da li porez na prenos apsolutnih prava plaća prodavac ili kupac, moramo da razdvojimo zakonske odredbe koje regulišu ovu materiju od prakse u oblasti prometa nepokretnosti.

Novo iz City Experta
City Expert istražuje: da li će učešće za kupovinu prvog stana stvarno biti smanjeno na 10%?

U Srbiji se brzo pronela vest da je Narodna banka Srbije 11.06.2020. godine, donela novim propis po kojem za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu odobriti stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 dosto).

Saveti
Na šta sve treba da obratite pažnju kad kupujete stan

Mi znamo koliki je put potrebno preći od guglanja “stanovi na prodaju Beograd” do žurke za useljenje, pa smo odlučili da Vam pomognemo da na taj put krenete spremni i obavešteni. Za samo dve godine, završili smo preko 500 kupoprodajnih procesa - i svakom od 500 kupaca pomogli da nađe savršen dom.

Novo iz City Experta
Sačuvajte omiljene nekretnine

Ukoliko ste se u skorije vreme odlučili za kupovinu nekretnine, sigurno dosta vremena provodite tragajući za savršenim stanom. Mi smo želeli da kupcima pružimo jedan novi doživljaj kupovine stana u Beogradu i Novom Sadu, koji bi im omogućio da stan traže čak i kada spavaju, odmaraju ili putuju! Zato smo uveli opciju čuvanja omiljenih nekretnina koja menja način na koji tražimo stanove za vas.

Novo iz City Experta
Šta treba da uradite pre nego što se odlučite za kupovinu stana

Došao je taj dan da ste konačno rešili da kupite svoj stan! Čestitamo! Kupovina stana je jedna od najlepših i najvažnijih odluka koju ćete doneti u životu. Prirodno je da osećate dozu strepnje, zabrinutosti, pa čak i stresa, ali postoji način da kupovinu stana pretvorite u jedno divno iskustvo, koje će vam zauvek ostati u sećanju. Ako se dobro pripremite i dobro informišete ne postoji razlog da se brinete i stresirate. U nastavku vam otkrivamo šta treba da uradite pre nego što se odlučite za kupovinu stana!

Novo iz City Experta
U City Expert-u prodaja nekretnina počinje onlajn, završava se potpisivanjem ugovora i traje kraće nego u bilo kojoj drugoj agenciji. Naš onlajn model poslovanja nam dozvoljava da uštedimo mnogo vremena i da to vreme iskoristimo na bolji način. Pre nego što oglasimo nekretninu na prodaju, mi proveravamo vlasničku dokumentaciju, pripremo naš tim za fotografisanje nekretnine i pokrećemo svaki točkić u našem mehanizmu.
Pravni saveti
Povraćaj PDV-a kod kupovine prvog stana

Kupce prvog stana uvek zanima da li imaju pravo na povraćaj PDV-a i kako da to pravo ostvare. U ovom tekstu ćemo vam objasniti sve što treba da znate o porezu na dodatnu vrednost i potrebnoj dokumentaciji za uspešan povraćaj PDV-a.

Pravni saveti
Upis zajedničke svojine

Postoji više vrsta zajedničke svojine, kao što su zajednička svojina supružnika, zajednička svojina članova porodice zajednice ili zajednička svojina naslednika. Najviše pitanja dobijamo u vezi sa zajedničkom svojinom supružnika i zato ćemo vam u ovom tekstu objasniti sve što treba da znate o zajedničkoj svojini vašeg bračnog partnera i vas.