Profesionalno upravljanje zgradama

Pravni saveti
Ko je upravnik zgrade i šta mu je posao?
Poslednjih decenija porastom gradnje i broja stanovnika u prestonici, značajno su se se uvećale potrebe za organizovanjem svih aspekata stanovanja u stambenim zgradama, kao što su redovno održavanje, upravljanje troškovima i popravka kvarova. Za sva pitanja stambene zajednice ranije su bili zaduženi predsednici skupštine stanara koji su najčešće i sami bili vlasnici stanova, a poslednjih godina se ova odgovornost sve više prenosi na profesionalnu upravu. Štaviše, postoji podatak da preko 50% stambenih zajednica u Beogradu angažuje profesionalne upravnike.
Pravni saveti / Saveti
Upravnik ili profesionalni upravnik zgrade - šta je bolje?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada iz 2016. godine uveo je novi instiut - Profesionalni upravnik. Ove izmene su tada izazvale velike nedoumice i sumnje kod stanara višespratnica. Ko je Profesionalni upravnik? Kako se bira? Da li će se ova usluga dodatno naplaćivati stanarima? Ova pitanja postavljali su svi stanari, a mnoga su i danas ostala nejasna.

Pravni saveti
Šta je stambena zajednica i kako utiče na život stanara u jednoj zgradi?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada uveo je pojam stambene zajednice, koju čine svi vlasnici posebnih delova zgrade (stanova). Stambena zajednica ima status pravnog lica, upisuje se u Registar stambenih zajednica koji vodi jedinica lokalne samouprave, ima poslovno ime pod kojim se pojavljuje u pravnom prometu, a koje obavezno sadrži oznaku "stambena zajednica" i adresu zgrade za koju je formirana, matični broj, PIB i tekući račun.

Saveti
Kako da budete dobar komšija

Čak i uz naprednu pretragu City Expert servisa za promet nekretnina koja je dizajnirana da pronalaženje novog doma učini što je moguće efikasnijom i bez stresa, promena adrese nikad nije laka. Previše je stvari koje mogu da krenu pogrešno. A i useljenje u novu zgradu deluje kao polazak u novu školu: da li ćete se snaći u novom okruženju? Da li će vas komšiluk prihvatiti?