Zakon o porezima na imovinu

Pravni saveti
Pravni saveti
Ostavinski postupak (zakonski termin glasi postupak raspravljanja zaostavštine) je postupak kojim se reguliše prenos imovine preminule osobe (odnosno zaostavštine) na njegove naslednike. Ovaj postupak je od suštinskog značaja jer omogućava pravičnu i zakonitu raspodelu imovine preminulog, u skladu sa njegovom voljom ili zakonskim odredbama o nasleđivanju.
Pravni saveti
Ugovor o poklonu - šta je, ko ga može zaključiti i ko plaća porez na poklon?
Ugovor o poklonu je dvostrani pravni posao koji proizvodi pravno dejstvo za života ugovornih strana. On je posebno neophodan ako je poklon za koji se formira ugovor nepokretnost, odnosno nekretnina.
Pravni saveti
Porez na imovinu - kada se plaća i ko je obveznik poreza?

Naš narod je iznedrio izreku, “mora samo da se umre i da se plati porez”. Da li ste znali da se porez na imovinu u Srbiji može platiti čak iz 4 puta u toku godine? Porez na imovinu se utvrđuje na godišnjem nivou u ukupnom iznosu, ali je omogućeno da se tako utvrđen iznos plaća tromesečno, dakle četiri puta godišnje i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Međutim, to ne sprečava poreskog obveznika da ga isplati i jednokratno.

Pravni saveti
Ko nasleđuje imovinu koju nema ko da nasledi?

Šta se dešava sa imovinom lica koje premine, a nema naslednike? Zakon o nasleđivanju je predvideo i šta se dešava sa zaostavštinom ukoliko ne postoji lice koje bi moglo da bude zakonski naslednik, ili ukoliko niko od lica pozvanih na nasleđe ne prihvati nasledstva.

Pravni saveti
Nema više poreskih prijava! Da li je baš tako?

Stupanjem na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019) 1. januara 2020. godine, vesti su bile preplavljene naslovima „kupujete stan - nema više poreskih prijava“. Ne dajte da vas ovakvih naslovi zavaraju. Poreske prijave se podnose i dalje, a promenjen je samo način na kojih ih možete podneti.