Ugovor o prodaji

Pravni saveti
Ko zapravo plaća porez na prenos apsolutnih prava?

Da bismo odgovorili na pitanje da li porez na prenos apsolutnih prava plaća prodavac ili kupac, moramo da razdvojimo zakonske odredbe koje regulišu ovu materiju od prakse u oblasti prometa nepokretnosti.

Pravni saveti
Kako vanredno i ratno stanje utiče na ugovore o zakupu i prodaji nekretnina?

U nekoliko proteklih godina uvideli smo kako nepredviđene okolnosti mogu uticati na uobičajan način života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti i poslova, a samim tim i pravnih poslova. Pandemija korona virusa je u jednom periodu praktično „paralisala“ čitav svet. Zbog toga je najveći broj zemalja na samom početku pandemije uveo vanredno stanje.

Pravni saveti
Odgovornost prodavca za materijalne i pravne nedostatke

Odgovornost prodavca za materijalne nedostatke

Kod ugovora o prodaji, nebitno da li se radi o nepokretnostima ili pokretnim stvarima, prodavac odgovara za materijalne nedostatke stvari koje je ona imala u času prelaza rizika na kupca. Kod ugovora o prodaji, nebitno da li se radi o nepokretnostima ili pokretnim stvarima, prodavac odgovara za materijalne nedostatke stvari, bez obzira na to da li mu je to bilo poznato, kao i za nedostatke koji se pojave naknadno ako su posledica uzroka koji je postojao pre toga. Važno je napomenuti da se neznatan materijalni nedostatak ne uzima u obzir.

Pravni saveti
Prilikom kupoprodaje stana posavetujete se sa svojim agentom za nekretnine i advokatom

U našem narodu je prilično zastupljeno mišljenje da znamo sve da odradimo sami. Zbog toga se ljudi neretko odlučuju da samostalno obave i proces kupoprodaje nepokretnosti.

Pravni saveti
Savet za kupce stanova: Kako da budete sigurni da ćete dobiti to što ste platili?

Kupovina stana svakako predstavlja jedan vrlo složen i za mnoge kupce iscrpan pravni posao. Kupci moraju da obrate pažnju na mnoge stvari pre nego što zaključe glavni Ugovor o prodaji.