Potražnja za stanovima skočila, stranci plaćaju kiriju i preko 700 evra

Tržište nekretnina

Potražnja za stanovima skočila, stranci plaćaju kiriju i preko 700 evra

Korona virus je prošle godine zaustavio kretanje svih nas. Putovanja su se uglavnom svela na obilazak prirodnih lepota Srbije, dok su stranci u manjem broju dolazili i živeli u Beogradu. Da se situacija poboljšala ovog leta dokazuju statistički podaci po kojima sve više naših građana traži stanove, dok je za čak 40% skočila potražnja stranih građana koji traže stanove preko 700 evra.

Dijana Denčev

Kao glavni razlog zašto je potražnja za stanovima naglo skočila agent izdavanja City Experta Dijana Denčev izdvaja to što se život koliko toliko vratio u normalu, tačnije ljudi ponovo rade iz kancelarije, studenti se vraćaju, a stranci dolaze u Beograd zbog posla.

Prema njenim rečima, stranci najčešće traže stanove koji su na popularnim lokacijama poput Beograda na vodi i A bloka jer su to takozvani kondominijumi koji u okviru kompleksa imaju i dodatne sadržaje poput bazena, teretana I sauna. Dodaje da su vrlo popularni i lux stanovi mahom na Dedinju u okviru opstine Savski venac, zbog blizine ambasada i stranih skola gde bi se školovala njihova deca.

Kako kaže, stranci koji dolaze u Beograd dele se u više grupa, od onih koji su na visokim pozicijama u stranim kompanijama, programera pa sve do onih koji dolaze kao radnici na gradilištu.

“Ona grupa stranaca koja je na visokim pozicijiama u stranim kompanijama dolazi da radi u Beograd sa porodicom i zato traže veće i luksuzne stanove u blizini stranih škola gde će se školovati deca. Oni uglavnom ostaju u Beogradu duže od godinu dana”, kaže ona.

Potražnja za stanovima skočila, stranci plaćaju kiriju i preko 700 evra

Dodaje da postoji i velika grupacija IT stručnjaka iz inostranstva koji traže manje stanove jer dolaze sami i traže odlično opremljene stanove u popularnim kompleksima koje menjaju na šest meseci, dok su tu i radnici na gradilištima koji traže stanove blizu posla, više njih živi zajedno u jednom stanu i tu su do godinu dana.

“Cena kirija ovakvih stanova varira, ali se kreće od 700 evra pa sve do 5 ili više hiljada evra na mesečnom nivou”, ističe Denčev.

Govoreći o tome koliko traje proces izdavanja nekretnina preko City Expert sajta, Denčev ističe da im je dovoljan samo jedan dan da se nekretnina izda ukoiko je odnos između cene i kvaliteta dobar, a nekad i samo par sati, posebno za nekretnine ispod 500 evra.

“Svaka nekretnina ima svoju cenu bez obzira na kojoj lokaciji se nalazi. Bitno je samo dobro odrediti vrednost nekretnine u čemu vam mogu pomoći moje kolege iz tima izdavanja. U proseku 40% vlasnika krene sa cenom koja je iznad tržišne, ali ud govoru sa nama dolazimo do realne cene za datu nekretninu”, kaže Denčev.

Dodaje da je City Expert kao prva srpska onlajn agencija za nekretnine uspela da se izbori sa situacijom koja je izazvana korona virusom jer je politika poslovanja agencije bila usmerena na onlajn poslovanje, pa sam rad od kuće i uvođenje mera nije uticao na rad zaposlenih i na komunikaciju sa klijentima.

“Ako uporedimo procenat izdatih stanova preko City Expert sajta sada i pre pandemije, možemo se pohvaliti većem broju izdatih stanova na mesečnom nivou”, ističe Denčev.

Za kraj ona dodaje da je ceo proces komunikaciju sa klijentima lakše obaviti u dobrom timu, a tim izdavanja jeste upravo takav tim koji čini pet sjajnih devojaka koje su zaslužne što su sa jedne strane vlasnici nekretnina zadovoljni brzom i lakom saradnjom, a sa druge strane zakupci jer su uz njihovu pomoć pronašli svoj novi dom.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Izdavanje stanova Beograd